Mojfaks.hr u Vijesti

Otkriće: IQ nije samo mjera inteligencije nego i motivacije

Drugim riječima, ukoliko želite izbrojati više IQ poena na nekom testu inteligencije, pobrinite se da ste motivirani, tj. da postoji neka nagrada za dobar prolaz. Recimo, brdo para.

28. travnja 2011 13:22
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Već je stara priča da testovi inteligencije daju uvid u vrlo mali segment nečije snalažljivosti, a da ne pričamo kako nemaju nikakve veze sa šansama da će netko u životu doživjeti uspjeh ili ne. No, ovih su dana znanstvenici sa sveučilišta u Pennsylvaniji otkrili još jednu caku vezanu za IQ. A ta je da djeca koja su motivirana nagradom za što bolje rješavanja, uglavnom stvarno i bolje riješe test, točnije IQ im ispada veći za oko 10 do 20.

Proučavali su slučajeve 46 klinaca i došli do zaključka da veća nagrada proizvodi i bolji rezultat. Tako je samo par dolara bilo dovoljno da djeca rješe test s rezultatom većim za 10, a ona kojima je obećano 10 dolara, ispali su inteligentniji za čak i do 20 IQ bodova.

Također, druga je studija odrađena na 500 dječaka pokazala da ukoliko sjede nezainteresirani i udosađeni na ispitu da će ga uglavnom i lošije riješiti. Doduše, činjenica je da je ispitna dosada uglavnom rezultat manjka naučenog gradiva, što studija, zanimljivo, ne spominje. 

Na faksu je situacija dijametralno suprotna. Ne samo da ti nitko neće iskeširati lovu za dobar prolaz osim ako ti starci ne sjede na hrpetini love, nego ćeš morati solidno isprazniti džepove tijekom studija samo da bi imao privilegiju zvati se studentom. I još bi, k tome, trebao biti motiviran. Dakle, ubuduće kad te netko pita koliko ti je prosjek, slobodno si ga digni, jer, eto, nije bilo nikog da ti isporuči lovu zbog bolje ocjene, koju bi inače definitivno dobio.

Krešimir Dujmović

Još vijesti