Mojfaks.hr u Vijesti

Oxford u lovu na jetija – Strašnog snježnog čovjeka

Jeti, poznat još i pod nazivom Strašni snježni čovjek čovjekoliko je biće koje navodno živi na Himalaji. Ime je dobio po tibetanskom 'yeh – teh' što u prijevodu znači 'ona tamo stvar'. Legende o dvonožnim divovskim bićima i dan danas su aktulane pa na Sveučilištu Oxford kreću u lovu na njih.

24. svibnja 2012 12:08
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Naime, pozvali su sve koji imaju navodne komadiće dlaka ili zubiju jetija da ih donesu ili pošalju na sveučilište, a ondje će pomoću najnovijih metoda analiza DNK pokušati ući u trag svim tim pričama o Strašnom snježnom čovjeku. Svi koji posjeduju dlaku ili zube jetija mogu ih poslati anonimno uz svoju priču o ovom legendarnom biću. Uzorci se primaju do rujna ove godine, a istraživanje treba započeti u studenom.

Danas je poznato nekoliko stotina priča o susretu s jetijem i to ne samo na Himalaji već i  diljem zemaljske kugle, u šumama Sjeverne Amerike, Rusije pa čak i Australije.

Jeti se svrstava u red kriptida, a znanost koja se bavi njihovim istraživanjem zove kriptozoologija. Ona se bavi istraživanjem i traganjem za još nepoznatim životinjama te često graniči između znanosti i fantastike.

Na Oxfordu kažu kako sada izazivaju kriptozoologe da donesu konkretne dokaze i dokažu postojanje jetija, usmjesto da se stalno žale kako ih znanost ne shvaća ozbiljno. Dodaju da se nadaju, ako ne ulove jetija, možda pronađu kakvu novu životinjsku vrstu koja još nije registrirana i istražena.

Mnogi smatraju kako je ovaj kriptid, dakle jeti, sličan čovjeku, ali u kolikoj mjeri još se ne zna te bi se to upravo ovim istraživanjem trebalo saznati.

Još jedan kriptid je i čudovište iz Loch Nessa.

N.LJ.J.
Foto: photoxpress.com

Još vijesti