Mojfaks.hr u Vijesti

Plaće programera u godini dana porasle za 16 posto, pogledajte gdje mladi developeri najviše zarađuju

Tomislav Grubišić, CEO dvaju hrvatskih tvrtki Bornfight i Mediatoolkit, objavio je drugu po redu analizu plaća programera u Hrvatskoj te utvrdio kako se u godini dana povećala za otprilike 1500 kuna.

17. rujna 2019 15:32
Plaće programera u godini dana porasle za 16 posto, pogledajte gdje mladi developeri najviše zarađuju

Plaće programera u godini dana porasle za 16 posto, pogledajte gdje mladi developeri najviše zarađuju Foto: MojFaks

Analiza koju je napravio na tri tisuće anketiranih programera, po njegovoj je procjeni jedna trećina svih programera u Hrvatskoj, ali je u istraživanju odvojio programere koji su u stalnom radnom odnosu od programera paušalaca.

Najvažniji podatak do kojeg je Grubišić došao je da prosječna programerska plaća, bez obzira na programski jezik u kojem rade, nakon četiri godine iskustva iznosi 9,932 kune, dok je za to isto radno iskustvo ona prošle godine iznosila 16 posto manje, oko 8,500 kuna.

"Moram priznati da sam poprilično ponosan (da, ponosan sam jer ta struka toliko vrijedi) da je moguće toliko zaraditi s toliko godina iskustva", komentirao je analizu Grubišić.



Što se tiče plaća među tehnologijama u kojima rade, Grubišić je zaključio kako \'\'na tržištu još uvijek prevladavaju .NET i Java, gdje radi gotovo polovica svih programera". Ipak, studenti koji tek kreću s radom najvišu će plaću imati ako rade u C/C++ ili .NET.

Junior developeri tj. programeri s najmanje dvije godine iskustva, najplaćeniji su ako rade također u C/C++ programima, ali i u iOS-u, programu gdje je sveukupno zabilježen najveći rast plaća – 40 posto.


Početnik ili programiranje u Swiftu


"Tržište se doslovno prepolovilo na to jesi li početnik ili znaš programirati u Swiftu - prema tome su se formirale i plaće", govori Grubešić.

Među programerima s pet i više godina iskustva, plaćom dominiraju oni koji rade u programima GO i Python, ali i u C/C++ programskim jezicima.

Također, paušalnih programera je pet posto, a oni zarađuju oko 25 posto više od programera koji su u stalnom radnom odnosu. Najviše je seniora developera (oni s 8 i više godina iskustva), što znači da će senior paušalac imati plaću od 17 tisuća kuna neto, ako senior programer koji je u stalnom radnom odnosu ima plaću od 13 tisuća.

U nekim \'mlađim\' tehnologijama, noviji programeri mogu doći brže do seniorske pozicije, što je, zaključuje Grubišić, pokazatelj kako se tržište još mora razviti. Svejedno, statistike pokazuju kako se itekako isplati biti programer u Hrvatskoj, što je očito prepoznala i Predsjednica.


P.H.
Foto: Facebook@Five


Još vijesti