Mojfaks.hr u Vijesti

Plagirani plagijat? Da, toga ima samo kod nas: Profesor splitskog fakulteta optužen za prepisivanje diplomskog

Prepisivanje akademskih radova nije u skladu s etičnim kodeksima visokih učilišta u Hrvatskoj, a i dalje se kod nas tu i tamo otkrije da je netko prepisao svoj završni, diplomski ili doktorski rad. O plagiranom doktoratu bivšeg ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića pričalo se dok dotični nije smijenjen. Sada se otkrilo da ima plagijata i među akademskim radovima profesora.

8. kolovoza 2018 16:14
Plagirani plagijat? Da, toga ima samo kod nas: Profesor splitskog fakulteta optužen za prepisivanje diplomskog

Plagirani plagijat? Da, toga ima samo kod nas: Profesor splitskog fakulteta optužen za prepisivanje diplomskog Foto: MojFaks

Joško Dvornik je profesor na splitskom Pomorskom fakultetu. Protiv profesora Joška Dvornika trenutno se vodi postupak zbog sumnje da je prepisao vlastiti diplomski rad. I to od profesora Ivana Komara, kolege s istog fakulteta. Index doznaje kako je, u nesvakidašnjem plagijatorskom trojcu, Dvornikov navodno plagirani rad već otprije plagijat, koji je zapravo napisao treći profesor, zajednički mentor ove dvojice. Osim toga, Dvornik je predsjednik Upravnog vijeća splitske Lučke uprave, ali i član HDZ-a.

Izvor: Unsplash

Jednostavnije, sumnja se da je Dvornik prepisao svoj magisterij iz Komarovog diplomskog rada. Međutim, profesor koji je bio mentor i Komaru i Dvorniku tvrdi kako je u stvari on gotovo u potpunosti napisao Komarov rad, koji je Dvornik navodno naknadno prepisao, piše Index.

Trenutno na Pomorskom fakultetu u Splitu predaje šest kolegija


U svom životopisu piše kako je, zajedno s magistarskim radom i doktorskom disertacijom objavio 94 znanstvena rada, od kojih je 69 objavljeno u inozemstvu. Naglašava kako je ukupno recenzirao preko 170 znanstvenih radova te kako je više puta bio voditelj određenih stručnih sekcija na međunarodnim znanstvenim skupovima. Također, koautor je sveučilišnog udžbenika.

...Zagrebački profesor sastavio knjižicu uz pomoć koje vas nikada neće optužiti za plagiranje...


Dvornik je, osim toga, 151 put bio mentor studentima pri izradi diplomskih radova, a sudjelovao je kao član komisije pri obrani diplomskih radova više desetaka puta. Član je Povjerenstva za znanstveni rad, Povjerenstva za nastavu, Povjerenstva za završne i diplomske radove te Povjerenstva za izdavačku djelatnost Pomorskog fakulteta u Splitu, na kojemu trenutno, kao redoviti profesor, predaje šest kolegija.

Više od 20 stranica Dvornikovog magistarskog rada gotovo je identično diplomskom radu njegovog kolege


U veljači ove godine Etičko povjerenstvo Fakulteta Elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB-a) sastalo se na zahtjev rektora Sveučilišta u Splitu, kako bi se očitovali o tvrdnji iz anonimne predstavke o plagiranju magistarskog rada Joška Dvornika. Prema toj anonimnoj predstavci, Dvornik je svoj magisterij plagirao iz diplomskog rada Ivana Komara, još jednog profesora s Pomorskog fakulteta u Splitu.

Izvor: Unsplash

Dvornik je svoj magisterij, naslovljen "Sustavno dinamičko simulacijsko modeliranje brodskog Diesel motora pod opterećenjem", napisao na FESB-u 2004. godine, a Komar je svoj diplomski rad, naslovljen "Kompjutorski simulacijski model Diesel motora", napisao 1991. godine, na Pomorskom fakultetu Dubrovnik, studija u Splitu. Obojica su imali istog mentora, profesora Antu Munitića.

...Ne kažnjava se, a trebalo bi: Kako izbjeći plagiranje i napisati rad kojim ćete se ponositi...


Index posjeduje sporne dijelove obaju radova. Više od 20 stranica Dvornikovog magistarskog rada gotovo je identično Komarovom diplomskom radu, uključujući grafove, formule i gramatičke greške. U prilogu se nalazi nekoliko stranica upitnih fragmenata obaju radova.

Tvrdi da rad nije prepisao


Osim toga, Index posjeduje i treće, konačno očitovanje Etičkog povjerenstva FESB-a, fakulteta na kojemu je Dvornik obranio sporni magisterij. U svom očitovanju iz 14. lipnja Etičko povjerenstvo utvrdilo je da je dio Dvornikovog magistarskog rada gotovo podudaran s Komarovim diplomskim radom, "i to cijelo teoretsko 2. poglavlje Magistarskog rada koje je gotovo istovjetno s 1. poglavljem Diplomskog rada, sa svim pogreškama u pisanju koje se nalaze u Diplomskom radu".

Povjerenstvo nedvosmisleno navodi kako je "prepisivanje cijelih dijelova teksta oblik teškog kršenja Kodeksa jer je prof. dr. sc. Joško Dvornik u Magistarskom radu preuzimao riječi koje s nalaze u Diplomskom radu izv. prof. dr. sc. Ivana Komara, tj. gotovo cijelo jedno poglavlje, a nije naveo izvor dijela teksta u Magistarskom radu koji je preuzeo iz Diplomskog rada izv. prof. dr. sc. Ivana Komara".

Izvor: Unsplash

Ipak, Dvornik ustrajno tvrdi kako je svoj magisterij napisao sam, ne prepisavši ga ni od koga, pa ni od kolege Komara, bez obzira na to što je Povjerenstvo utvrdilo kako je preuzeto "gotovo cijelo jedno poglavlje". Međutim, Komarov i Dvornikov zajednički mentor, profesor Munitić, tvrdi kako je on gotovo u potpunosti napisao Komarov diplomski rad. Etičko povjerenstvo u kasnijem obrazloženju citira Munitićevu izjavu i, u skladu s njom, "izražava sumnju da je prof. dr. sc. Joško Dvornik samostalno izradio svoj Magistarski rad".

Analizirajući optužbu, zaključuju kako je navođenje literature u magistarskom radu neodgovarajuće, uz postojanje neobičnih neprimjerenih referenci. Povjerenstvo je također izrazilo nezadovoljstvo radom Povjerenstva za ocjenu Dvornikovog magistarskog rada, koje je dopustilo neprimjereno citiranje.

...\'Lovac na plagijate\' postoji na dva hrvatska sveučilišta, ali ono najveće nije jedno od njih...


Povjerenstvo je objavilo i obrazloženje, u kojem navode kako je podudarnost dijelova teksta vrlo velika, što su potvrdili profesor Željan Lozina, koji je sjedio u povjerenstvu za obranu Dvornikovog magisterija, i profesor Ante Munitić, zajednički mentor. Istražujući oba rada, Povjerenstvo je pronašlo čak i istovjetne greške u tekstu.

Antun Milić, zajednički mentor Dvornika i Komara, priznao je da je Ivanu Komaru zbog složenosti metodologije i problematike teme zapravo on napisao diplomski rad. Profesor Joško Dvornik i dalje tvrdi da nije kriv.

Izvor: Unsplash

Potpuni, detaljni članak ovog slučaja možete pročitati na linku.

Ivana Petrić
izvor: Index
foto: Pixabay

Još vijesti