Mojfaks.hr u Vijesti

Pobuna: Studenti blokirali referadu na Filozofskom

Studenti zagrebačkog Filozofskog fakulteta jutros su blokirali studentsku referadu. Nezadovoljni su što mnogi od njih, suprotno obećanjima uprave Fakulteta i Ministarstva, moraju platiti drugu godinu studija...

3. listopada 2011 14:26
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Smeta ih također što kriteriji plaćanja na Filozofskom fakultetu još nisu utvrđeni. Poručuju da bi uprava Fakulteta novac trebala tražiti od Ministarstva, a ne od studenata, piše HRT.

Studenti su odluku o blokadi donijeli sinoć na izvanrednom plenumu održanom 30. rujna. Tada je odlučeno da se tijekom blokade referade zaposlenike neće pustiti na njihova radna mjesta, no plenum je o toj odluci dvaput glasovao zbog velikog broja suzdržanih u prvom glasovanju. Također je odlučio da će sazvati konferenciju za medije na prvi dan blokade referade te su izabrani glasnogovornici plenuma koji će pročitati izjavu za medije.

Nastavak blokade ili...?

Studenti se pred referadom kane zadržati danas do 16 sati, a nakon toga će na za danas popodne najavljenu plenumu odlučiti hoće li blokadu nastaviti i sutra te u kojem obliku i kojoj mjeri.

Kao prva točka dnevnog reda bio je izvještaj sa sjednice fakultetskog Vijeća, a sudionici plenuma nekoliko sati su raspravljali o točki vezanoj uz školarine. Studenti koji upisuju 2. godinu morat će plaćati školarine. Također se naplaćuju i ECTS bodovi i to 100 HRK po jednom bodu.

Odluka o tome je donesena u ožujku, ali nije objavljena na stranici Fakulteta. Pitanje naplaćivanja ECTS bodova je prebačeno na neku drugu sjednicu Vijeća, izviješteno je na plenumu i ocijenjeno kako ubuduće treba poraditi na transparentnosti.

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Još vijesti