Mojfaks.hr u Vijesti

Lakši put do diplome ili zdrava konkurencija? U susjedstvu 'boom' privatnih medicinskih fakulteta

Vječno pitanje o tome je li bolje studirati na privatnom ili državnom fakultetu uvijek će pobuditi raspravu među studentima. Dok studenti s državnih fakulteta smatraju da ovi s privatnih plaćaju kako bi stekli diplomu, studenti s privatnih to opovrgavaju te se nameću kao zdrava konkurencija.

13. lipnja 2017 12:55
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Nakon Sarajeva i Goražda, privatni medicinski fakultet prije nekoliko dana službeno je osnovan i u Tuzli, a počet će raditi u sljedećoj akademskoj godini. Inače, osnivanje i rad privatnih medicinskih fakulteta u Bosni i Hercegovini nerijetko su predmet brojnih rasprava u javnosti, piše klix.ba.


Tuzla će od sljedeće akademske godine krenuti sa studijem privatne medicine... izvor: YouTube

Dok jedni smatraju kako studenti koji pohađaju nastavu na privatnim fakultetima, posebno u grani medicine, ne mogu dobiti adekvatno znanje, drugi, posebno vlasnici i zaposlenici ovakvih fakulteta, tvrde da je riječ o zdravoj konkurenciji javnim, odnosno državnim visokoškolskim ustanovama. Za razliku od drugih sektora, na meti javnosti posebno su privatni medicinski fakulteti na koje se u BiH još uvijek gleda s rezervom, donosi klix.ba.

Od vijesti o osnivanju privatne medicine kontroverze ne prestaju


Vijest da bi Tuzla mogla dobiti prvi privatni medicinski fakultet koji će djelovati u okviru Europskog sveučilišta Kallos za koji se u javnosti vežu brojne kontroverze, početkom ove godine podigla je ogromnu prašinu, a podijelila je čak i Vladu Tuzlanskog kantona (TK).

...Skuplje je bolje: 40% mladih studiralo bi na privatnim fakultetima...


Cijela priča počela je prije nekoliko mjeseci, a među prvima su reagirali iz Kantonalnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP), istaknuvši da studenti tog fakulteta neće steći adekvatno znanje, kao i da će se ono vrednovati mnogo manje u odnosu na znanje diplomanata državnih medicinskih fakulteta. S osnivanjem ovog fakulteta nije suglasna ni dr. Munevera Bećarević koja je obnašala funkciju dekanice Fakulteta zdravstvenih znanosti na Europskom sveučilištu Kallos u Tuzli.


Izvor: Pixabay

No, Vlada TK nije vidjela ništa sporno u osnivanju fakulteta na području tuzlanskog kantona te je u svibnju ove godine dala suglasnost na elaborat o osnivanju nove organizacione jedinice Europskog sveučilišta Kallos u Tuzli, odnosno Medicinskog fakulteta. Protiv osnivanja fakulteta bili su ministri čiji se resori direktno oslanjaju na studij medicine, odnosno ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK Zlatan Muratović te kantonalni ministar zdravstva Bahrudin Hadžiefendić. Također, podršku nisu dali ni ministar trgovine, turizma i prometa TK Mirsad Gluhić (SBB) te tadašnja ministrica za rad, socijalnu politiku i povratak Danijela Simić iz Stranke za BiH.

...Stručna praksa je ključ: Jesu li privatni fakulteti garancija zapošljavanja?...


Iako ne jednoglasno, elaborat je usvojen te je uslijedilo formiranje komisije sastavljene od domaćih i međunarodnih stručnjaka, koja je provjerila stanje na Europskom sveučilištu Kallos te je utvrđeno da ne postoje prepreke za osnivanje medicinskog fakulteta.

"Ne ulazeći u to kakav će i da li će uopće tu biti kvaliteta nastave, smatramo da ovakav fakultet nije potreban zbog pojave hiperprodukcije kadra, odnosno velikog broja doktora medicine koji završavaju Medicinski fakultet u okviru Sveučilišta u Tuzli", rekao je kantonalni ministar zdravstva Hadžiefendić za klix.ba.


Izvor: Pixabay

Hadžiefendić smatra da nema opravdanosti za osnivanje privatnog medicinskog fakulteta u kantonu u kojem postoji Medicinski fakultet Sveučilišta u Tuzli i koji je dao najbolji kadar kada je riječ o doktorima medicine u BiH.

Rektor fakulteta kaže da će ondje predavati najbolji profesori


S druge strane, rektor Europskog sveučilišta Kallos u Tuzli prof. dr. Nedeljko Stanković rekao je da novoosnovani medicinski fakultet djelovanje počinje u akademskoj 2017/2018. godini. K tome, napomenuo je da su dobili dopuštenje Vlade TK, kantonalnog ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta i komisije koja se bavi kvalitetom visokog obrazovanja, a koju čine eksperti koji su zaduženi za kontrolu i procjenu je li neki sveučilište ili fakultet opremljen te da li ima kadar i prostor neophodan za bavljenje tom vrstom obrazovanja. Dodao je da je ovo sveučilište u opremanje novog fakulteta uložio milijun i 160 tisuća konvertibilnih maraka.

...\'Diplomom na diplomu\': film koji aktualizira temu studiranja na javnim i privatnim fakultetima...


"Što se tiče našeg kadra, mi u Tuzli imamo 200 profesora. Za predmet anatomija planirali smo priznate profesore Ivana Vintera s Medicinskog fakulteta u Zagrebu i Zdenku Krivokuću s Medicinskog fakulteta u Banjoj Luci. Imat ćemo profesore koji su najbolji na ovim prostorima. Za razliku od državnog sveučilišta, mi imamo privilegiju da dovedemo koga želimo. Prilikom odabira profesore promatramo duži vremenski period, angažiramo ih po preporukama, a gledamo i njihovu kvalitetu, rad koji stoji iza njih, način na koji su došli do diplome te gdje su doktorirali", kaže Stanković.


Izvor: Pixabay

Kada dođe vrijeme za to, studeni će praktičnu nastavu osim na fakultetu obavljati i u UKC-u u Tuzli, s obzirom na to da Kallos, naveo je Stanković, ima potpisan ugovor sa spomenutom zdravstvenom ustanovom. Upis studenata počeo je u utorak, a kada je riječ o cijeni, godišnja školarina iznosi 10 000 KM, s tim da je u prvoj godini omogućen popust od 20 posto. Shodno spomenutom, svi koji u ovoj godini upišu ovaj fakultet plaćat će godišnju školarinu osam tisuća maraka. Prema upisnom planu, u sljedećoj akademskoj godini mjesta ima za 120 studenata.

...Istraživanje o javnim i privatnim fakultetima: studenti otkrili čije su ocjene bolje, a zadovoljstvo veće!...


"Javni fakultet upisuju djeca poznatih osoba, doktora, profesora... dok djeca slabijeg imovnog stanja to nisu u prilici. Primjerice, od 550 kandidata, koliko ih se prijavi na Medicinski fakultet u Tuzli, njega spominjem jer smo u ovom gradu, bude primljeno 120 ili 150, a onih 400 ostaje neupisano. Razlika između prvog i 550. je u pola boda. Jednostavno, on nije imao sreću ili vezu da bude upisan. Danas imamo situaciju da je privatni stomatolog bolji od onog iz doma zdravlja. Privatne bolnice su bolje nego državne, ali kada je riječ o obrazovanju, mišljenje je još uvijek da su bolji javni univerziteti i da se na njima može steći \'regularna\' diploma, a da se to na privatnom kao kupuje. Ne slažem se s tim. Dobrih studenata ima i na javnim i na privatnim fakultetima. Jedino što tvrdim je da na našem sveučilištu osim školarine nitko ne može i ne smije ništa više platiti, dok na javnom baš nisam siguran", ističe Stanković.

Slično je bilo i u Sarajevu prije nekoliko godina, prilikom osnivanja Medicinskog fakulteta pri Sveučilištu Sarajevo School of Science and Technology (SSST), na čijem se čelu kao vlasnik i rektor nalazi Ejup Ganić.

Fijasko s privatnom medicinom u Srbiji


Za razliku od BiH, praksa osnivanja privatnih medicinskih fakulteta u zemljama regije još uvijek nije u potpunosti zaživjela, izuzev Srbije u kojoj je otvorena jedna ovakva visokoškolska ustanova i koja iza sebe nije ostavila pozitivan trag. Naime, brojne neregularnosti vezane su za privatni medicinski fakultet u Srbiji US Medical School. Fakultet je nekoliko godina radio bez akreditacije, da bi sredinom ožujka 2013. godine otišao u stečaj zbog neplaćanja zakupnine prostora čak osam godina. Studenti koji su godišnju školarinu plaćali skoro 13 000 KM morali su angažirati odvjetnika koji zastupa njihovu stranu.


Izvor: Pixabay

U konačnici predstavljaju li privatni medicinski fakulteti u BiH zapravo zdravu konkurenciju javnim fakultetima ili pak jednostavniji način za dobivanje diplome, kako to mnogi tvrde, samo će vrijeme pokazati. Cijeli članak možete pročitati ovdje.

Ivana Petrić
izvor: klix.ba
foto: Pixabay

Još vijesti