Mojfaks.hr u Vijesti

Porezna reforma mogla bi donijeti pogodnosti mladima

Najnoviji podatci pokazuju da je tijekom prošle godine 5000 mladih, u dobnoj skupini 25 do 29 godina, napustilo Hrvatsku. Nacrt nove porezne reforme sadrži mjere usmjerene upravo ka mladoj populaciji.

25. srpnja 2019 16:55
Porezna reforma mogla bi donijeti pogodnosti mladima

Porezna reforma mogla bi donijeti pogodnosti mladima Foto: MojFaks

Ministar financija Zdravko Marić koalicijskim partnerima predstavio je nacrt porezne reforme. Iako, kako piše Večernji list, nije riječ o konačnom prijedlogu, mjere koje je za 2020. godinu osmislila Marićeva ekspertna skupina sadrže demografske mjere, koje prije svega vode računa o mladima i manjim poduzetnicima.

Nije se odustalo od smanjenja opće stope  PDV-a za jedan postotni poen pa ćemo od prvog dana iduće godine plaćati 24 posto tog najizdašnijeg poreza za državnu blagajnu. Osim PDV-a, koji je već i izglasan u Saboru, a kako saznajemo neslužbeno, Marić predlaže smanjenja poreznog opterećenja za mlade ljude i za manje poduzetnike.

"Tako bi, predlaže ministar financija, mlade zaposlenike do 25. godine valjalo potpuno osloboditi od plaćanja poreza na dohodak. U Hrvatskoj je po Državnom zavodu za statistiku 121 tisuća mladih koji rade a imaju manje od 25 godina. Ipak, da bi im u korist išla činjenica da su oslobođeni od poreza na dohodak, morali bi imati plaću veću od 3800 kuna u neto iznosu, odnosno 5700 kuna, ako koriste uvećanje osobnog odbitka na uzdržavanog člana. Mladima od 25 do 30 godina obračunavalo bi se samo pola poreza na dohodak.", piše Večernji list.

A.Z.
Foto:Pixabay
Izvor: Večernji list

Još vijesti