Mojfaks.hr u Vijesti

Posjet studenata Europskih poslovnih studija Europskim institucijama

Pravo mjesto za obogaćivanje znanja o radu Europske unije i njenim institucijama svakako je glavni grad Kraljevine Belgije i središte Europske unije – Bruxelles.

9. rujna 2015 12:44
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

To je grad koji spaja urbani, multikulturni i poslovni svijet. Iako ga mnogi doživljaju kroz europske institucije i politiku, Bruxelles je poznat i po svojim vrhunskim čokoladama, pivu i vaflima.

Nakon osamnaest sati putovanja od Zagreba do Bruxellesa, smjestili smo se u hotelu Siru koji je udaljen samo 5 minuta od središta grada. Odmah nakon toga posjetili smo Europski parlament gdje nas je dočekala slovenska zaposlenica Urška Dolinšek koja je objasnila sve u vezi EU, od ključnih osoba do proračuna.

Europski parlament je institucija Europske unije sastavljena od predstavnika građana Unije izabranih na pet godina izravnim i općim pravom glasa koja zajedno s Vijećem obavlja zakonodavnu i proračunsku funkciju te funkciju političkoga nadzora i savjetovanja na način propisan Ugovorima. Među 751 zastupnikom iz 28 država nalazi se 11 hrvatskih zastupnika. Nakon prezentacije slijedilo je razgledavanje Europskog parlamenta.


Slika 1: Europski parlament

Istog tog dana, nakon razgledavanja Europskog Parlamenta posjetili smo Parlamentarium. Parlamentarium je centar za posjetitelje  u Bruxellesu u kojem interaktivni i multimedijski zasloni vode posjetitelje  na edukativno putovanje o europskim integracijama. Razgledali smo cijeli centar uz pomoć multimedijalnog vodiča. Izložbu je moguće poslušati na 24 službena jezika EU.


Slika 2: Parlamentarium

Idućeg dana posjetili smo Europsku komisiju, koja je izvršno tijelo EU-a i zastupa interese Europske unije kao cjeline, a ne interese pojedinih država. Tamo nas je dočekala stažistica Jovana Djurović sa svojim uvodnim govorom. Nakon nje uslijedila su predavanja Dine Babića – predsjednika europske projektne organizacije koji je govorio o ulozi europske komisije, Carlosa Martina Ovila – The common agricultural policy and the specificity of dairy products, Willem Noë – The EU: Enlargement and Integration te predavanje Tihane Meić o Europskoj politici tržišnog natjecanja.

Također, od stažistice Jovane Djurović mogli smo čuti iskustva stažiranja u Europskoj uniji te kako stažirati tamo. Europska komisija nudi 5 mjeseci plaćenog stažiranja u iznosu 1080€ i to za studente koji imaju diplomu u trajanju najmanje tri godine, uz veoma dobro poznavanje francuskog, engleskog ili njemačkog jezika te veoma dobro poznavanje drugog zvaničnog jezika europske unije. Stažiranje nudi: upoznavanje Europske unije, praktično iskustvo, praktičnu primjenu teorijskog znanja te priliku za kreiranje mreže poznanstva i unapređenje znanja više europskih jezika.


Slika 3: Studenti Europskih poslovnih studija u Europskoj komisiji

Nakon posjete Europske komisije, posjetili smo EPP (European People\'s Party) – Europsku pučku stranku gdje su nas dočekali Stipe Plejić iz Hrvatske i Rok Tuš iz Slovenije.


Slika 4: European People\'s Party

Treći dan, prije povratak kući, imali smo par sati razgledavanja tog prekrasnog grada. Posjetiti smo i Atomium, 102 metra visoku skulpturu izgrađenu 1958. godine, za potrebe Svjetske izložbe, a simbolizira strukturu atoma željeza.



Slika 5: Atomium

Ovaj posjet Bruxellesu bila je prava prilika za stjecanje bogatih teoretskih znanja. Predavanja diplomata i ostalih stručnjaka najveće su koristi boravka kao dijela obrazovnog procesa, tako smo svi stekli širi uvid u način funkcioniranja Europske unije i njenih institucija.

Autor: Katarina Horvat
foto: privatna arhiva

Još vijesti