Mojfaks.hr u Vijesti

Poslodavci sve češće traže provjere diploma!

Nakon vala raskrinkavanja lažnih diploma, fakultete su zatrpali zahtjevima poslodavaca, ponajviše javnih poduzeća (HEP, HAC, HŽ, Hrvatske šume) za provjeru diploma svojih zaposlenika.

5. rujna 2014 17:28
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Najmasovnija provjera traje u Zagrebačkom holdingu, gdje je otkriveno više od 260lažnjaka”, a informacije se čekaju za još približno 1000 zaposlenika.

Kako bilo kome na svijetu možeš vjerovati nakon što sebi kupiš diplomu?”, zapitala je u svome komentaru na ovu temu na portalu Hrvatskog kulturnog vijeća jedna građanka.

Riječ je o kaznenom djelu krivotvorenja isprave, čl. 278 JZ-a, st. 1., a po st. 3. je kažnjivo i to kaznom zatvora do tri godine. Kažnjiv je i pokušaj tog kaznenog djela, također kaznom zatvora do tri godine”, dodaje glasnogovornik PU osječko-baranjske Krznarić.

Ima i poslodavaca koji još uvijek ne provjeravaju “istinitost” diploma svojih zaposlenika.

Direktor gradskog poduzeća Đakovački vodovod Vlado Koren kaže da to društvo dosad nije imalo potrebu za takvim provjerama: “Osobno ne bih takvo što provjeravao, jer držim da se radni odnos i odnosi u kolektivu zasnivaju i na povjerenju. Jer, ako već u startu nema povjerenja – to je loš posao. Nisam za to da takva provjera bude uvedena kao redovna praksa. Da posegnem za takvom provjerom - osjećao bih se loše, kao da nekome radim iza leđa. Moje je da raspišem natječaj i da odabrani kadar donese dokumentaciju.

Više o ovom slučaju pročitajte ovdje.

L.B./izvor: Glas Slavonije
foto: sxc.hu

Još vijesti