Mojfaks.hr u Vijesti

Postani genij za slušanje: HEAR tehnikom do sigurnog uspjeha

Na svakom se fakultetu od studenata očekuje da slušaju i upiju ogromnu količinu informacija tijekom akademske godine. No, koliko su vremena nastavnici i profesori posvetili tome da zbilja naučimo slušati, da naučimo kako se iskopčati od unutarnje buke i kako da se koncentriramo na predavača?

22. veljače 2016 15:09
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Točne i detaljne instrukcije o tome kako bolje i uspješnije učiti mogu se pozitivno odraziti kako na akademsku uspješnost, tako i na mnoge druge aspekte života kao što su veze s drugim ljudima i profesionalne, poslovne okolnosti.

Studenti moraju naučiti kako surađivati na grupnim projektima, ali i kako se jasno izraziti, kako slušati druge kad iznose svoje ideje te kako na kvalitetan način intergrirati informacije koje nam dolaze iz audio-vizualnih, kvantitativnim i medijskih izvora. Na temelju onoga što čujemo, radiom procjenu informacija te prilagođavamo način govora kontekstu i zadatku. Zvuči komplicirano, zar ne? Pa ipak, to radimo svaki dan, uspješno ili manje uspješno.

Slušanje je središnji dio školovanja, ali i života općenito, ali se najčešće očekuje od studenata da budu savršeni slušači bez da ih itko poduči tajnama dobrog i fokusiranog slušanja.

Lekcija o slušanju može započeti s nekoliko informacija o tome kako mozak procesuira zvukove oko nas. Proces primanja i dekodiranja izgovorenih riječi odvija se u auditivnom korteksu, dijelu ljudskog cerebralnog korteksa koji je zadužen za zvučne podražaje. Auditorni korteks smješten je s obje strane mozga u gornjim slojevima temporalnih režnjeva. Njegov je posao da prima signale iz ušiju i odašilje ih u druge dijelove moždane kore koje onda zvukove pretvaraju u značenja.



Najčešća prepreka slušanju jest buka. Predavaonica može biti poput košnice kojom odzvanja kakofonija glasova studenata i predavača, šuškanja papira, krckanja klupa, otvaranja i zatvaranja vrata, škripanja olovke po papiru i brujanja projektora. Iako mozak može blokirati pozadinsku buku, svi ovi zvukovi i dalje mogu odvlačiti pažnju.

"Bučno" također može biti i unutar studentskih umova – nekome se u glavi neprestano vrti neka pjesma, netko sanjari, nekoga muče osobni problemi ili sumnja da mogu odraditi aktualni zadatak. Tehnika "HEAR" odličan je način da blokirate tu buku i u potpunosti se posvetite usredotočenom slušanju. Nudi vam konkretne korake koje morate poduzeti, vježbati ih i na kraju usvojiti kako biste uspješnije slušali i odrađivali svoje studentske obaveze.

"HEAR" tehnika sastoji se od 4 koraka:

Halt (Stop): Zaustavite se na tren, prestanite raditi to što radite i završite s unutarnjim dijalogom i mislima o nečemu drugome. Oslobodite svoj um ovakvih misli kako biste se što bolje koncentrirali na osobu koja govori.

Engage
(Uključite se): Usredotočite se na govornika. Ovdje je dobro fizičkim pokretom doprinijeti efektu, primjerice, nagnite glavu u jednu stranu na taj način da približite jedno uho govorniku. Ovo će poslužiti kao podsjetnik da se morate fokusirati samo na slušanje.

Anticipate
(Iščekujte): Ako se radujete onome što vam govornik ima za ispričati, pripremate svoj mozak na učenje nečeg novog i zanimljivog što će poboljšati vašu pažnju. Dakle, pozitivan stav je jako bitan! Ako predavanju pristupate negativno i očekujete da ćete se dosađivati – teško da ćete uspjeti ostati koncentrirani.

Replay
(Ponovite): Razmislite o tome što čujete. Analizirajte u sebi ono što ste čuli, parafrazirajte ključne koncepte ili se upustite u diskusiju s govornikom ili kolegama nakon predavanja. Ponavljanje informacije pomoći će da bolje razumijete to što ste čuli i da dugotrajnije zapamtite to što pokušavate naučiti.


Možda ne možeš imati ovolike uši, ali se sigurno možeš naučiti koncentrirati!

Isprva ćete se možda morati koncentrirati i upozoriti same sebe da je sada vrijeme za HEAR slušanje, ali s vremenom i vježbom fokusirano slušanje postat će vam navika i automatizam.

Genij za slušanje bit će uspješniji u svim dijelovima života: u školi, na fakultetu, u osobnim vezama, sportu i profesionalnim poslovnim situacijama stoga se definitivno isplati pokušati.

L.B./izvor: Edutopia
foto: Pixabay

Još vijesti