Mojfaks.hr u Vijesti

Postanite konferencijski prevoditelj: Uskoro predstavljanje zanimljivog poslijediplomskog studija u Zagrebu

Ako ste se ikada pitali kako postati prevoditelj u Europskom parlamentu ili nekoj drugoj instituciji u EU, odgovor je tu: morate završiti poslijediplomski specijalistički studij naziva 'Konferencijsko prevođenje'.

10. travnja 2017 12:44
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Sveučilište u Zagrebu u suradnji s Općom upravom Europske komisije za konferencijsko prevođenje (DG Interpretation) i Upravom za konferencijsko prevođenje Europskoga parlamenta organizira Career Information Day - predstavljanje sveučilišnog interdisciplinarnog poslijediplomskog specijalističkog studija "Konferencijsko prevođenje".

Program ovog sveučilišnog interdisciplinarnog poslijediplomskog studija traje jednu akademsku godinu, a na zagrebačkom Sveučilištu se izvodi još od akademske godine 2005./2006. Cilj je programa obrazovati profesionalne konferencijske prevoditelje. Valja istaknuti da nije riječ o studiju jezika - učenje jezika nije predviđeno programom - nego je naglasak na stjecanju vještina konsekutivnog i simultanog prevođenja. Poznavanje stranih i materinjeg jezika preduvjeti su za upis na studij.



Budući da se program oslanja na iskustva European Masters in Conference Interpreting, on uključuje sva najnovija dostignuća u takvoj vrsti interdisciplinarnih poslijediplomskih specijalističkih studija. Budući prevoditelji upoznaju se s ustrojstvom najvažnijih europskih i svjetskih institucija, s diplomacijom te s pravnim i ekonomskim institucijama te temama koje će im koristiti u profesionalnome radu.

Studenti studija Konferencijsko prevođenje samostalno prikupljaju informacije kako bi se mogli brzo i uspješno pripremati za prevođenje u svim područjima. Naposljetku, upućuje ih se u kulturološke i civilizacijske razlike između govornika različitih jezika koje u prijevodu treba znati prepoznati i premostiti.


Izvor: Pixabay

Završetkom ovog studija stječe se akademski naziv sveučilišni/a specijalist/ica konferencijskoga prevođenja, a predstavljanje se održava u ponedjeljak 24. travnja u 17 sati u Centru za poslijediplomske studije Sveučilišta u Zagrebu na adresi Ulica kralja Zvonimira 8.

Ivana Petrić
izvor: unizg
foto: YouTube

Još vijesti