Mojfaks.hr u Vijesti

Studenti, dobrodošli natrag! Nakon ulaska u Hrvatsku više NE MORATE u samoizolaciju

Započela je treća faza popuštanja restriktivnih mjera u Republici Hrvatskoj. Danas su otvoreni kafići i trgovački centri, parkovi prirode, a dopuštena su i okupljanja do 40 ljudi.

11. svibnja 2020 13:28
 Studenti, dobrodošli natrag! Nakon ulaska u Hrvatsku više NE MORATE u samoizolaciju

Studenti, dobrodošli natrag! Nakon ulaska u Hrvatsku više NE MORATE u samoizolaciju Foto: MojFaks

Kao što je najavljeno, od ponedjeljka 11. svibnja ukinute su e-propusnice te kreće međugradski i autobusni promet, a od jučer su otvorene hrvatske granice. Također, danas je i prvi dan kada studenti i profesori povodom održavanja vježbi i praktične nastave, uz poštivanje epidemioloških smjernica započinju s fizičkim oblikom nastave. 

...NEMOJTE PUTOVATI KUĆI – mama će izdržati! Evo zašto je bitno da sada OSTANETE u mjestu studiranja...


Nakon što su objavljene odluke o djelomičnom povratku u studentske klupe, studenti koji bi se zbog pohađanja vježbi morali vratiti iz inozemstva u Hrvatsku, nerijetko stanari studentskih domova, susreli su se s pitajem: gdje odraditi 14 dana samoizolacije kada je ona u domovima zabranjena?

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, na presici Stožera 9. svibnja objavio je odluku o ukidanju privremene zabrane prelaska granica, kao i ukidanje obavezne dvotjedne samoizolacije pri ulasku u državu. U međuvremenu, objavljeno je više informacija o izmjenama i dopuni odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske. 

...Oboljeli studenti ne bi smjeli boraviti među drugim kolegama? Samoizolacija u studentskom domu ipak – NIJE MOGUĆA...


Prema odluci hrvatskim državljanima omogućava se ulazak u Republiku Hrvatsku, odnosno odlazak u inozemstvo, uz pridržavanje općih i posebnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Putem svoje Facebook stranice, Hrvatski studentski zbor obavijestio je studente da su stupili u kontakt s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te kontaktirali Civilni stožer kako bi dobili informacije za studente. 

...Teško im pala izolacija: Studenti razvalili vrata soba i izašli iz karantene da bi se družili...


"Na upit Hrvatskog studentskog zbora i Ministarstva znanosti i obrazovanja, Stožer civilne zaštite odgovorio je potvrdno, odnosno odluka donesena 9. svibnja o ukidanju privremene zabrane prelaska preko graničnih prijelaza odnosi se i na studente! Dakle, svim studentima - hrvatskim državljanima, omogućen je dolazak/povratak u Republiku Hrvatsku bez obveze provođenja mjera samoizolacije!", napisali su u objavi

Prije ulaska u Republiku Hrvatsku studenti se i dalje savjetuju da stupe u kontakt s graničnim prijelazom preko kojeg planiraju ući i točno provjere regulaciju. 

Anja Zulić
foto:Shutterstock By Kirk Fisher

Još vijesti