Mojfaks.hr u Vijesti

Predstavi se u sasvim drugačijem svjetlu: izradi kreativni životopis

Curriculum vitae ili CV, sintagma je koja se neočekivano uvriježila u našoj svakodnevici nezaposlenosti.

15. veljače 2016 17:04
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

CV (lat. prijevod smjerovi života) najčešće se izrađuje na temelju europskog obrasca, poznatog kao Europass.

Poslodavac, prije poziva na razgovor, kandidata prvo prosuđuje na temelju CV. Bitno je, dakle, da Europass pregledno prikazuje vaše osobne podatke, obrazovanje, popis prethodnih poslova i projekata. Evo primjera:


foto: acesta-job.info

No ovakav model ima i svoje nedostatke. Europassov obrazac traži da uz formalne informacije kao ime, prezime i obrazovanje navedemo i prijašnje iskustvo i projekte. Sasvim je razumno za pretpostaviti kako će netko tko još studira ili je tek završio fakultet imati prilično \'\'mršav\'\' odjeljak s iskustvom i projektima (izuzev studentskih poslova i projekata unutar neke studentske organizacije).

Naravno, to ne mora važiti kao pravilo, ali ovaj je model ipak prilagođen osobama s radnim i projektnim iskustvom koji u te odjeljke mogu navesti relevantne informacije.

Kako tom problemu doskočiti? Jedan od načina jest izrada kreativnog CV-a. Kreativni CV zaobilazi ovaj suhoparni faktografski model i kandidatu omogućava da se predstavi na vlastiti, originalni način. Ovdje navodimo samo neke primjere kako bi kreativni CV mogao izgledati.




foto: hongkiat.com

Prednosti:

* Očito je da ovim pristupom ne morate robovati zadanim kategorijama. Možete naglasiti vaše prednosti.

* Ako se želite baviti marketingom ili sličnim poslom koji zahtjeva dozu kreativnosti, svoj CV možete oblikovati kao proizvod kojim \'\'prodajte sebe\'\' poslodavcu.


foto: markhadfield.co.uk


foto: boredpanda.com

* Također, CV možete oblikovati i kao sliku, crtež, fotografiju, letak – nema pravila.


foto: befret.com

* Naravno, uz cijelu hrpu generičkih Europassova na stolu potencionalnog poslodavca, ne morate ni pogađati čiji će CV odskočiti.

Filip Pavić
foto: osobna arhiva

Još vijesti