Mojfaks.hr u Vijesti

Preko trnja i kamenja: Studentski način preživljavanja ispita

Službena sezona ispita je počela! Bez obzira hvatate li se prvi put u koštac s njima ili ste već postali majstor zanata, svima je cilj isti – položiti ispite i steći diplomu! No, put do nje trnovit je...

4. veljače 2016 10:47
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

S obzirom na to trnje, drvlje i kamenje koje vas očekuje putem, dajemo vam primjere će vam pokazati da niste sami u tom jauku, plaču i boli. Zajedno smo jači!

* Organizacija je ok, ali je dobro i ako niste organizirani!



Dobra organizacija ključ je svega. No, budimo realni: često ipak kaskamo u potpunoj dezorganizaciji i snalazimo se putem. Često se dovedete u situaciju da večer prije ispita gubite glavu jer ste očekivali kako ćete onih 300 stranica literature puno brže proći. Iako su časopisi prepuni savjeta kako postati odgovoran i uspješan odrastao pojedinac, stara poslovica glasi: "Lakše je reći nego učiniti!" Nekoć davno, jedan je profesor rekao: "Uvijek sve ostavljamo za kraj, za onaj zadnji čas, i to je OK!" Dakle, ako vam to kaže profesor, sve je u redu! Nismo sami u tome.

* Svatko uči na svoj način, a netko uopće ne uči!



Netko sjedeći, netko ležeći, a netko ne bira ni vrijeme ni mjesto. S druge strane, netko uopće ne uči! Svi imamo tog prijatelja koji je uspio svaki kolokvij i ispit položiti prepisujući sa šalabahtera. Majstori prepisivanja, tako ih barem ja zovem. Možda ih ne volite, no priznajte! To je vještina koju nema svatko. Priznajem, uvijek sam vam se divila. Moj duboki naklon. U međuvremenu, ja ću i dalje sanjariti o USB sticku kojeg ću moći priključiti na samu sebe i iskoristiti svo znanje iz njega te bez imalo truda razvaliti taj ispit od kojeg počinjem imati noćne more.

Odmor je nužan, ali dva dana prije ispita nitko nema vremena za odmaranje!


foto: Pinterest.com

No, nemojte si davati previše oduška! Tijekom srednje škole učitelji su nas motivirali: „Nemojte se maziti, potrebno je zagrijati stolicu.“ Kako da učim kad je ispit tek sljedeći tjedan, a ja imam samo 600 strana za naučiti do tada?! "Ma knjiga je prepuna primjera i slika, brzo ću ja to...“, kažete samima sebi. Pa malo odspavate, potom vas prijatelji pozovu na piće, ne da vam se... I tako prođe vrijeme, a do ispita je ostalo samo dva dana. Brzo se omakao taj tjedan. Odmor u ovom trenutku postaje suvišan i sada vas boli glava jer niste stigli apsolutno ništa, a ni nećete, prema trenutnom stanju stvari.

Podrška je važna, ali ponekad prijatelje treba isključiti iz života!


foto: Pinterest.com

Povezano na prethodnu situaciju, naši dragi prijatelji, koliko god da ih volimo – često nas ometaju u učenju. Upravo u trenutku kada vi imate posla preko glave, oni postanu prepuni ideja kuda biste mogli izaći. Zato ih u ovoj kriznoj situaciji odlučujete isključiti iz svojeg života, a ponovno se počnete družiti sa vašim novim/starim najboljim prijateljima: kavom i knjigom. Navodno postoje i dodaci prehrani od kojih ostajete dulje budni (i ne pričam o kavi ovdje). Ukoliko znate o čemu pričam, olakšajte mi život!

Podjelite svoju informaciju sa mnom.

Sretno s učenjem! ;-)

Emanuela Međan
foto: Pixabay

Još vijesti