Mojfaks.hr u Vijesti

Preko veze i do posla u knjižnici? Dobra za Oxford, ali ne i za jedan naš fakultet

Sve godine iskustva, praksa na Oxfordu i aktivno sudjelovanje na kongresima... sve to nije bilo dovoljno da bi je zaposlili.

21. listopada 2019 13:40
Preko veze i do posla u knjižnici? Dobra za Oxford, ali ne i za jedan naš fakultet

Preko veze i do posla u knjižnici? Dobra za Oxford, ali ne i za jedan naš fakultet Foto: MojFaks

Osječki je Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo natječaj za stalno radno mjesto I. vrste - voditelj knjižnice raspisao 30. svibnja 2019. U užem su krugu bile dvije kandidatkinje. Jedna koja udovoljava svim uvjetima te druga, s tri mjeseca staža u knjižnici, bez odrađenog pripravništva, samim time i bez položenog stručnog ispita za diplomiranog knjižničara, nužnog za dolazak na funkciju voditeljice. Fakultet se odlučio za drugu osobu.

Kako doznaju u redakciji Glasa Slavonije, sve je prijavljeno resornim ministarstvima i inspekciji rada pa je Državni inspektorat tijekom rujna obavio inspekcijski nadzor te zbog sumnje u nepravilnosti pri zapošljavanju podnio optužni prijedlog protiv Fakulteta Prekršajnom sudu u Osijeku. Neslužbeno nam je rečeno, u slučaj se uključila i pučka pravobraniteljica i tražila da se situacija raščisti u roku od mjesec dana.


...Knjižnice grada Zagreba uvele novost za svoje korisnike: Pogledajte koju!...


U tekstu natječaja za voditelja knjižnice na Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo ključni uvjeti prijave bili su završen sveučilišni diplomski studij knjižničarstva ili sveučilišni diplomski studij informatologije te ispunjavanje uvjeta određenih Zakonom o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti i Pravilnikom o uvjetima i stjecanju zvanja u knjižničarskoj struci - koji se ponajprije odnose na položen stručni ispit za diplomiranog knjižničara. Uz to trebalo je imati i pet godina radnog iskustva u struci te poznavati rad na računalu. Navedeno je u natječaju - s kandidatima će se provesti pisano testiranje u prvom krugu te potom i razgovor, odnosno intervju pred povjerenstvom. I to je učinjeno premda na kraju zaposlena zapravo nije ispunjavala uvjete za pristupanje testiranju.

Prema dokumentima objavljenima na službenim stranicama Fakulteta uz rezultate natječaja - zaposlena osoba je profesorica pedagogije i diplomirani knjižničar. Radila je deset godina kao stručni suradnik pedagog u jednoj osnovnoj školi u Vukovarsko-srijemskoj županiji (od prosinca 2008. do 17. siječnja 2019.). Potom 18. siječnja počinje raditi kao diplomirani knjižničar na poziciji voditeljice knjižnice Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo (kao zamjena u vrijeme rodiljnog dopusta tadašnje voditeljice) i taj je posao obavljala do 14. travnja. Bez prethodnog iskustva rada u bilo kojoj vrsti knjižnice. Nedugo zatim isti fakultet zapošljava je novim natječajem na neodređeno (na koji se dotadašnja voditeljica nije prijavila, nap.a.). U poprilično siromašnom životopisu novozaposlene voditeljice knjižnice objavljenom na stranicama Fakulteta razvidno je kako joj je jedini doticaj s radom u knjižnici, do spomenute zamjene, bio za vrijeme studentske prakse.

...Studentici je sve u NSK-u čudno pa čak i ljudi koji tamo uče: Ovo su najbolji odgovori kolega na njeno kritiziranje...


S druge strane, protukandidatkinja, koju Fakultet nije želio zaposliti, magistra je informatologije s devet godina iskustva rada upravo u fakultetskoj knjižnici. Od studentskih dana do danas kontinuirano je napredovala i stručno se usavršavala. Uz položeni stručni ispit za diplomiranog knjižničara stekla je i zvanje višeg knjižničara. A još prije stekla je i pedagoške kompetencije kroz program pedagoško-psihološko-didaktičko-metodičke izobrazbe. Izlagala je na domaćim i međunarodnim stručnim skupovima, seminarima, konferencijama, suautor je nekoliko stručnih radova. Sudjelovala je i u programima mobilnosti nenastavnog osoblja pa je između ostaloga stekla iskustvo rada i u jednoj od najcjenjenijih knjižnica na svijetu, onoj prestižnog Sveučilišta u Oxfordu. No sve to nije bilo dovoljno da bi je zaposlili. Jer povjerenstvo Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo odlučilo je zaposliti drugu osobu, bez dana radnog staža u knjižnici. Ne računajući, dakako, ona tri mjeseca koja je stekla upravo kod njih na zamjeni, prije raspisivanja natječaja "za stalno". U rezultatima natječaja navodi se da je osoba koju su zaposlili ostvarila veći broj bodova na testiranju. Točnije, u pismenom dijelu, dok su na razgovoru obje kandidatkinje imale maksimalnih 30 bodova.

Dekan Fakulteta za dentalnu medicinu, prof. dr. sc. Aleksandar Včev, nije želio komentirati detalje o slučaju.

L.B./izvor: Glas Slavonije
foto: ilustracija/unizg.hr

Još vijesti