Mojfaks.hr u Vijesti

Pripremi se za jutro nakon najluđe noći u godini: bizarni recepti protiv mamurluka!

Sto ljudi – sto ćudi, a sto zemalja – stotinu ludih recepata protiv mamurluka. Ako za doček Nove putuješ ili jednostavno planiraš zaglibiti na domaćem terenu, nije na odmet znati na koje se lude načine liječi mamurluk – diljem svijeta.

30. prosinca 2014 11:10
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Kad pretjeraju sa sakeom (ili već nekim pićem), Japanci jedu suhi ukiseljeni ume – voće koje izgleda kao križanac šljive i marelice – takozvani umeboshi. To ima smisla – i kod nas se, uostalom, za prevenciju mamurluka predlaže kiseli kupus, a za “liječenje” pijenje rasola (vode u kojoj se kiseli kupus), piše Slobodna.

Kiseli krastavci omotani haringom sredstva su koje koriste Nijemci, a ukiseljena jela lijek su za mučninu i povraćanje nakon pijanke i u Poljskoj itd.. U Mongoliji se mamurluka oslobađaju klopanjem jednog do dva ovčja oka marinirana u umaku od rajčice.


Ako i ne umrete od mamurluka, od ovčjih očiju u marinadi od rajčice sigurno hoćete...

Na Haitiju ponegdje preporučuju vudu jer svi znaju da magija djeluje najbolje. Dakle, u čep iste one boce koja je skrivila mamurluk treba zabiti 13 pribadača s crnim vrhom. Muko moja pređi na drugoga!

U Irskoj imaju posve drugačiji recept: treba se do grla zakopati u vlažni pijesak. Irska nije u tropima – pijesak je leden, no navodno upravo ta hladnoća potiče krvotok i čini da se čovjek bolje osjeća.

Sredstava protiv mamurluka ima puno, od onih “običnih” (pileće juhice, soka od rajčice, kave s limunom) do kave s pepelom, ili juhe od iznutrica s puno kiselog vrhnja kakvu kuhaju Rumunji, Bugari i Turci; od čuvenih jaja Benedict u SAD-u do šalice zelenog čaja u Kini.

Pa odaberite po lokaciji na kojoj se zateknete 1.1. ili po osobnom nahođenju. Sretna Nova!

L.B./izvor: Slobodna Dalmacija
foto: Tumblr

Još vijesti