Mojfaks.hr u Vijesti

Studentske udruge HS-a ratuju s Upravom: Dobili zamjenski prostor i sredstva za obnovu, a ostaju bez krova nad glavom

Udruge Hrvatskih studija našle su se u problemu. Naime, stigla im je obavijest da će biti iseljeni iz svojih prijašnjih prostorija jer će u njih doći Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ), a premda im je pročelnik Mario Grčević obećao nove prostorije, čini se da je sada odustao od svoje odluke te ih ostavio na cjedilu.

2. studenog 2017 12:01
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Udruženje udruga Hrvatskih studija, pod nazivom Studenti govore, obavijestili su kolege na Facebooku da su ostali bez obećanih zamjenskih prostorija. Kako kažu, početkom prošle akademske godine studentske udruge s Hrvatskih studija dobile su obavijest kako u prostorije udruga (objekt 60) dolazi Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).


Izvor: Facebook@Studentski sabor Hrvatskih studija

Pročelnik Mario Grčević rekao im je da će učiniti sve u njegovoj moći da se studentskim udrugama osiguraju novi prostori. Tvrde da im je predstavio novu zgradu (objekt 38), za čije se korištenje čekala potvrda od vrha Sveučilišta, odnosno, rektora Borasa. No, čini se da ipak ništa od toga jer je pročelnik Grčević odustao od svoje namjere.

"DHMZ cijelu prošlu akademsku godinu ništa nije pokrenuo, a prostorije udruga su ostale netaknute. Do ovog tjedna, kada su u prostorije udruga došli izvođači radova i obavijestili nas da 2.11. započinju radovi i da bismo se svi trebali iseliti iz prostorija. Od Uprave HS nismo dobili nikakvu obavijest o tome. Sadašnji pročelnik Mario Grčević tvrdi kako studentske udruge studenata HS zapravo nisu udruge HS i on više nema obavezu pomoći studentima sveučilišnog odjela kojemu je on na čelu. Što se dogodilo unutar godinu dana i što je uzrok ovakve diskrepancije voditelja/pročelnika Marija Grčevića? Dogodile su se velike nepravilnosti, mimoilaženja zakona, uvođenja novih pravila i zapošljavanja novih ljudi, a svemu tome glasno su se protivile studentske udruge studenata Hrvatskih studija", napisali su u svojoj objavi Studenti govore.




Mailovi koje je pročelnik Grčević slao studentima... izvor: Facebook@Studenti govore

Studentima nije jasno što se događa jer je pročelnik Grčević, prema njihovim riječima, prvo tvrdio da je papir koji rektor Boras treba potpisati na stolu i da će to biti učinjeno svakog trenutka, do tvrdnje da studentske udruge koje čine studenti Hrvatskih studija nisu dijelom Hrvatskih studija dogodio se veliki obrat u pročelnikovu poimanju njegovih studenata.

"Odjednom pročelnik više ne želi učiniti sve za SVOJE studente? Odjednom Hrvatski studiji nisu studenti nego desetak ljudi u Upravi?", pitaju se studenti i kažu da se neće iseliti iz svojih prostorija dok ne dobiju zamjenski prostor. U komentarima na Facebooku kolege ih uglavnom podržavaju te otkrivaju još problema kada je riječ o udrugama Hrvatskih studija i odnosa samih studija prema njima.

"Dok nas traže izvješće o troškovima i plan rada, onda smo udruge Hrvatskih studija. Dok napravimo nešto dobro, onda smo udruge Hrvatskih studija. Na web stranici fakulteta smo navedeni kao udruge koje djeluju na Hrvatskim studijima. Zovemo se po smjerovima s Hrvatskih studija. Hrvatski studiji podupiru nas u radu (ili su nas podupirali). Surađujemo s Hrvatskim studijima. Sveučilište nam je na korištenje dodijelilo objekte koji se sada ruše. Registrirani smo (barem dio nas) kao udruge Sveučilišta u Zagrebu. Obećani su nam novi objekti na korištenje (koji nam trebaju, jer zaista radimo). I sada odjednom nismo više udruge Hrvatskih studija. \'Ko tu koga?", komentirala je jedna studentica.

Druga studentica se nadovezala na spomenuti komentar te rekla da iako Hrvatski studiji više (očito) ne podupiru vlastitih udruga i "nemaju ništa s njima", istovremeno zahtijevaju da pripremaju materijale za Sveučilišnu smotru.

Rektor Boras dao potpis, a Grčević to studentima zatajio?


Studentske udruge HS-a imaju odluku rektora Sveučilišta u Zagrebu, Damira Borasa, kojom još 11. listopada 2016. daje studentskim udrugama na korištenje objekt 38 u zamjenu za objekt 60. No, to je pročelnik Grčević, prema tvrdnjama studenata, tajio godinu dana.

"Pročelnik Grčević godinu dana ima odluku kojom su studentske udruge dobile zamjenski prostor, a nama govori kako ne postoji rješenje, problem nije njegov i nije ga briga što će biti sa studentskim udrugama?! Može li nam netko objasniti do kojih granica idu manipulacije, laži i samovolja? Kada netko napokon kaže DOSTA?! Drage kolege, mi smo dobili objekt 38 na korištenje još prije godinu dana. Pročelnik je to odlučio zatajiti? Iz kojeg razloga? Znači li ovo da je pročelnik Grčević samovoljno odlučio ne provesti odluku rektora Sveučilišta u Zagrebu, a na štetu vlastitih studenata? Koga pročelnik u ovom trenutku predstavlja? Sebe i vlastitu sujetu koja mu ne da razmišljati izvan okvira odmazde?", napisali su Studenti govore.




Izvor: Facebook@Studenti govore

Prije nekoliko dana, 30. listopada, održan je sastanak predstavnika studentskih udruga i Studentskog zbora s pročelnikom Grčevićem, njegovim savjetnikom Petrom Marijom Radeljem, savjetnikovom tajnicom Ivom Ćalić, tajnikom Hrvatskih studija Tomislavom Vodičkom i Josipom Papkom iz Ureda za kvalitetu. Studenti iz udruga kažu da nikakav dogovor nije postignut.

"Pročelnik nam je rekao da iako je objekt 38 rektor namijenio za studentske udruge i arhiv HS-a te iako su sredstva dodjeljena iz interventnog fonda Sveučilišta u Zagrebu, objekt je nemoguće srediti. Slušali smo malo o GUP-u, o tome da je objekt predviđen za rušenje (kako su onda dodjeljena sredstva za adaptaciju?), o namjeri gradnje dječjeg vrtića za zaposlenike, o tome kako su dodijeljena sredstva nedostatna. Alternativa za prostore studentskih udruga ponuđena je u obliku hangara u kojega bismo uskladištili namještaj, knjižnice u kojoj bismo ostavili knjige i predavaona koje bismo koristili kada su slobodne za potrebe sastanaka. Od udruga su također traženi popisi svih članova s kontakt brojevima i funkcijama", napisali su Studenti govore.

Tvrde da su odbili pristati na takvu ponudu te su odlučili ostati u prostorijama koje trenutno koriste dok se objekt koji nam je namijenjen ne uredi sredstvima koja im dodijeljena za njegovo uređenje. Navode i udruge koje su odbile ponudu, a to su: USS Anomija, USF Scopus, KSPHS Feniks, USKN Komuna, DSK Cassius, USLJ Res publica i UPSA.

Jedna od studentica napomenula je da u objavi nisu sve napisali jer je uz ovo spomenuto ponuđeno im je i da vide mogu li im Promet ili ERF iznajmiti prostoriju za rad. Predloženo je da vide postoji li na Hrvatskim studijima podrum koji bi se (ako postoji) mogao urediti i u kojem bi mogle biti udruge. K tome, kako studentica tvrdi, predloženo je da se zajedno s HS-om obrate i Gradu Zagrebu.

Ivana Petrić
foto: Facebook@Hrvatski studiji

Još vijesti