Mojfaks.hr u Vijesti

Projekt 'Iurisprudentia' pokazao: studentima prava nedostaje prakse

Krajem prošlog tjedna u Osijeku su predstavljeni rezultati istraživanja projekta 'Iurisprudentia - Unaprjeđenje kvalitete obrazovanja na pravnim fakultetima osječkog, riječkog i splitskog sveučilišta'.

11. travnja 2016 13:58
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Riječ je o projektu koji je s 95% bespovratnih sredstava financiran iz Europskog socijalnog fonda, a provode ga tri partnerska pravna fakulteta: u Osijeku (nositelj projekta), Rijeci i Splitu, uz pomoć Instituta za razvoj obrazovanja, piše Osijek031.

U sklopu projekta provedeno je istraživanje čiji je cilj bio istražiti zadovoljstvo sadašnjih i bivših studenata pravnih fakulteta u Hrvatskoj te zadovoljstvo poslodavaca kvalitetom pravnih studija.

Istraživanje je obuhvatilo tri uzorka: 1.232 sadašnja studenta prava, 300 bivših studenata te 300 poslodavaca, a prezentirana su tri ključna nalaza:

Sadašnji studenti prava su zadovoljni količinom dobivenih znanja i kompetencija nužnih za rad u struci, a kao najveći nedostatak studija izdvojili su nedostatak prakse;

- 58% bivših studenata prava tvrdi kako je našlo prvo zaposlenje u pravnoj struci unutar šest mjeseci;
- 88 % poslodavca koji zapošljavaju pravnike navode da im nedostaje prakse tijekom studija kako bi kvalitetnije obavljali svoje radne zadatke.

Rezultati projekta predstavljeni su početkom tjedna u Rijeci, 6. travnja u Splitu, a nakon Osijeka bit će prestavljeni i u Zagrebu. Potom slijede konkretni koraci: organizacija okruglih stolova na sva četiri pravna fakulteta u svibnju, te u lipnju serija radnih sastanaka gdje će se dovršavati standardi kvalifikacija za integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij i za stručni upravni studij i definirati standardi zanimanja u području prava (odvjetnik, sudac, javni bilježnik, poreznik...).

L.B./izvor: Osijek031
foto: Radio Osijek

Još vijesti