Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Prolaznost 0%: je li moguće da svi studenti padnu na ispitu?

MojFaks | Vijesti, 16.09.2015.Prolaznost 0%: je li moguće da svi studenti padnu na ispitu?

Studenti Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu izrazito su nezadovoljni prolaznošću na pojedinim kolegijima.

I ranije su se žalili na lošu prolaznost, kad je ispit iz Upravljačkog računovodstva prošlo tek 6 od 336 studenata, odnosno nešto više od 1 posto. Nakon što su se studenti javno požalili na situaciju na fakultetu, ponovljeni je ispit bio u skladu sa studentskim mogućnostima, pa je i prolaznost bila veća.

Međutim, povijest se ponavlja, pa tako ispit iz kolegija Mikroekonomija, koji je održan 8. rujna ove godine nije prošao niti jedan student. Studenti su uputili prosvjedno pismo Studentskom zboru Ekonomskog fakulteta u kojemu kao prvi problem označavaju ogromnu razliku u ispitivačima i literaturi.

"Ispit nije na razini katedre, profesori isti predmet predaju na sasvim različite načine, od profesora kojima je mikroekonomija čista teorija, do profesora kojima mikroekonomija predstavlja samo grafove pa sve do profesora kojima je mikroekonomija znaost koju očito samo oni razumiju, a niti jedan student ne može shvatiti", piše u pismu.

Studenti upućuju da rezultati ispita, objavljeni na službenim stranicama fakulteta, po kojima usmeni ispit iz navedenoga kolegija nije položio niti jedan student, uključuju više stotina studenata, a ne samo nekoliko njih.


foto: efzg.unizg.hr

"Od više stotina studenata, niti jedan student kod istog profesora nije prošao. Dakle, već dva roka zaredom prolaznost je 0%", stoji u prosvjednom pismu.

Nadalje, studenti ukazuju kako problem nije u njima, nego u težini samoga ispita. Zadatke koji su u ispitu, kažu, nemoguće je riješiti. "Tijekom cijelog semestra se održavaju vježbe i demonstrature. Niti jedan jedini zadatak s vježbi ili s demonstratura nije čak niti sličan ispitnim rokovima", pišu.

Kažu kako je scenarij kod svih ispita uglavnom isti: studenti se dignu već pet minuta od trenutka kad su dobili pitanja, a na hodniku međusobno jadikuju kako nikad neće uspjeti položiti kolegij. Jedan je student, stoji u pismu, kazao kako je cijelo ljeto učio makroekonomiju i iz literature i iz vježbi i demonstratura, a nije znao riješiti niti jedan od zadataka.


"Ovo je definitivno još jedna ogromna sramota za fakultet, upitna je kvaliteta samog kolegija, studenti su očajni i toplo se nadaju da će Studentski zbor pa posljedično i Dekanat reagirati, da će rok biti poništen, te da će profesor shvatiti da postoji veliki problem", zaključili su studenti.

***

Jutros je stiglo i službeno očitovanje članova Studentskog zbora Ekonomskog fakulteta koje su objavili na svojoj službenoj FB stranici. U izjavi se tvrdi da situacija ipak nije toliko grozna kao što se čini i može doimati iz pisma studenata.

Pročitajte izjavu:

"Drage kolegice i kolege studenti,

nakon što smo preispitali slučaj niske prolaznosti na kolegiju Mikroekonomija kod profesora Vrankića, dobili smo točne brojke o prolaznosti studenata, koje ipak nisu toliko zabrinjavajuće kako se prvotno pisalo u medijima.

Na prvom ispitnom roku koji je održan 8. rujna, 68 studenata je prijavilo ispit od kojih 43 studenta nisu uopće pristupila ispitu, a ostali su dobili negativnu ocjenu. Ako ove brojke usporedimo s ispitnim rokom koji je održan 8. lipnja o.g. kada je od 158 prijavljenih studenata njih 117 uspješno položilo ispit, slažemo se da je ovako drastičan pad prolaznosti na posljednjem ispitnom roku neobičan.

Svakako zabrinjava i činjenica da od 68 studenata koji su prijavili ispit, čak 43 studenta nisu pristupili ispitu! Budući da se ne radi o stotinama studenata nego o puno manjem broju studenata koji nisu zadovoljili minimalne kriterije za pozitivnu ocjenu na ispitu, uprava fakulteta je odlučila da se ovaj rok neće poništavati i ponavljati.

Studentski zbor Ekonomskog fakulteta poziva sve studente koji smatraju da su u ovom slučaju oštećeni, da nas osobno kontaktiraju i pošalju pisanu žalbu na osnovu koje će im se omogućiti ponovno polaganje ispita pred povjerenstvom.

Sve vaše žalbe i upite šaljite na našu mail adresu szefzg2011@gmail.com.
"

***

Iz SZEFZG-a za MojFaks napominju da "nitko od ogorčenih studenata koji potpisuju pismo nije uputio osobno pisanu žalbu i zahtijev za polaganjem ispita pred povjerenstvom", što također treba uzeti u obzir prilikom razmatranja novonastale situacije.

Također su ponovili da
svi studenti koji smatraju da su 'oštećeni' imaju pravo polagati ispit pred povjerenstvom.

L.B./izvor: dnevnik.hr, Facebook
foto: efzg.unizg.hr


Ekonomski fakultet Sveučilišta u ZagrebuMikroekonomijaprolaznostVrankićStudentski zbor Ekonomskog fakultetaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se