Mojfaks.hr u Vijesti

Promjene na pomolu: 3 zahtjeva buduće ministrice znanosti i obrazovanja

Profesorica matematike ima računicu: spremna je preuzeti ulogu nestranačke ministrice, ali uz tri ključna uvjeta. Oni podrazumijevaju saniranje nereda napravljenog s kurikularnom reformom za mandata Pave Barišića, ali i njegova prethodnika Predraga Šustara.

9. lipnja 2017 12:19
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Njezina tri uvjeta su stvoriti čistu situaciju za provedbu kurikularne reforme, revidirati natječaj kojim je na čelo skupine za kurikularnu reformu postavljena Barišićeva savjetnica i zaposlenica Ministarstva Jasminka Buljan Culej (pokažu li se točnim sumnje o netransparentnosti, slijedi poništenje natječaja) i treći - reekipirati kadar u i oko Ministarstva obrazovanja, objavljuje Jutarnji list.

Upitno je i Povjerenstvo za provedbu Strategije znanosti i obrazovanja, tijelo koje je imenovao Plenković. Njega vodi zadarska rektorica Dijana Vican, čija je smjena tražena na prosvjedu za kurikularnu reformu 1. lipnja zbog kompromitirajućih teza i poteza. S obzirom na to da je Blaženka Divjak podržala prosvjed, logično je da podržava i zahtjeve prosvjednika - smjena Barišić, smjena Vican, poništenje natječaja odnosno rušenje Buljan Culej te izabranih članova.

...Utjecajna, ugledna i kritična: Trebamo li se veseliti što će ova profesorica zamijeniti ministra Barišića?...


Kako Jutarnji neslužbeno doznaje iz krugova HDZ-a, Blaženka Divjak jučer se sastala s premijerom Andrejom Plenkovićem i iznijela mu svoje uvjete. Ne prođe li kod Plenkovića smjena Vican, kao i poništenje spornog natječaja, Divjak bi mogla odbiti ministarsku fotelju.

Razlog za poništenje natječaja za izbor voditelja i članova Ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu (ERS), leži na tezi o netransparentnom postupku. Po određenim pravnim mišljenjima, u natječaju nije ispoštovana forma jer se ne poziva ni na jedan zakon. Uz to, pojedini članovi Povjerenstva za provedbu Strategije tvrde da su izmanipulirani jer je zaključak sjednice na kojoj su se kreirali uvjeti natječaja za ERS bio da voditelj skupine za reformu ne može biti zaposlenik Ministarstva.

Postane li ministrica, može se očekivati zaustavljanje izmjena Zakona o znanosti i visokom obrazovanju (tzv. lex Boras), u kojemu vidi daljnje devastiranje visokog obrazovanja kroz pogodovanje partikularnim interesima i učvršćivanje klijentelizama, za što izravno krivi sadašnju Upravu Sveučilišta.

Bude li zasjela u ured na Donjim Sveticama, Divjak će dakle pokušati pogurati kurikularnu reformu. S druge strane, njezin izbor teško će proći bez zaoštravanja sada sasvim blaženih odnosa na relaciji Ministarstvo – Rektorat.

Više pročitajte ovdje.

L.B./izvor: Jutarnji list
foto: screenshot/N1

Još vijesti