Mojfaks.hr u Vijesti

Propast Bolonje: visoko školstvo prepuno minusa i propusta

Nije da nismo znali, ali možda će komentar predsjednika države imati kakav-takav utjecaj na odgovorne za popravljanje ove truleži u 'državi Danskoj'...

29. rujna 2014 12:55
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

U intervjuu za Jutarnji list, predsjednik Ivo Josipović osvrnuo se na trenutno stanje visokog školstva u Hrvatskoj – Bolonja je samo ‘prepjevana’ u već postojeće modele studiranja, država nema dovoljno financija da se reforme provedu temeljito i do kraja, a smatra da ne bi bilo loše sveučilištima dati veću autonomiju u biranju kadra, kao i snažnije uključiti privatni sektor u domenu visokog obrazovanja.

Unatoč ideji pariranja američkim sveučilištima koja uspijevaju ‘proizvoditi’ prvostupnike koji su sposobni za aktivno sudjelovanje na tržištu rada, u Hrvatskoj je ta ideja potpuno promašena, što zbog studijskih programa koji nisu prilagođeni ovom tipu studiranja, što zbog samog tržišta rada koje ne prepoznaje kompetenciju prvostupnika (jer za njih gotovo da i nema natječaja za zaposlenje).

Dotaknuo se i pitanja uspisnih kvota koje su još uvijek potpuno nerealistične i ne prate trenutno stanje na tržištu rada. Osim što Hrvatska nema studiju koja predviđa kretanja u gospodarskom sektoru, sveučilišta su samo produžetak države što također smatra lošim.

Ukratko, poboljšanje vitalnog stanja obrazovanja neće biti lako niti brzo. Osim sinergije sektora gospodarstva i obrazovanja, trebat će svaku reformu provoditi samo u slučaju kad za nju ima dovoljno sredstava te osigurati period stabilnosti – bez ikakvih reformi koje neprestano uznemiravaju sve koji u njima sudjeluju.

Čitav intervju pročitajte ovdje.

L.B./izvor: Jutarnji list
foto: screenshot/YouTube

Još vijesti