Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Protiv gužve i zagađenja: Studentica iz Rijeke zna što je bolje od javnog prijevoza

MojFaks | Vijesti, 22.09.2017.Protiv gužve i zagađenja: Studentica iz Rijeke zna što je bolje od javnog prijevoza

Teško je mijenati navike ljudi, ali je cilj osvijestiti mogućnost da to postoji. Dijeljenje auta ili vožnje može biti puno fleksibilnije od javnog prijevoza, naglasila je u svom predavanju Lea Šikić.

Riječani još uvijek ne dijele vožnju niti auto; nemaju car sharing (dijeljenje auta) koji je lani uveden u Zagrebu i time predstavljen u Republici Hrvatskoj, ali ni car pooling (zajednička vožnja), piše Novi list. Svakako treba poticati ove modele mobilnosti stanovništva kako bi se smanjila pojedinačna vožnja i rasteretili gradovi od auta, naglasila je u svojem izlaganju u Gradskoj vijećnici Lea Šikić, studentica prometnog odjela na Veleučilištu u Rijeci.

Njezino predavanje pod nazivom "Sustavi dijeljenja vožnji u funkciji smanjenja prometnih zagušenja uz zadržavanje dostignute razine mobilnosti" održano je u okviru Europskog tjedna mobilnosti, manifestacije čiji je cilj potaknuti javnu svijest i aktivnosti građana protiv zagađenja okoliša uzrokovanog povećanjem motoriziranog prometa u urbanim sredinama. Ove godine naglasak spomenute manifestacije jest na dijeljenju vožnje odnosno promiče zajedničku mobilnost koja može imati pozitivan utjecaj na gradove i naselja.

"Teško je mijenati navike ljudi, ali je cilj osvijestiti mogućnost da to postoji. Zapravo dijeljenje auta ili vožnje može biti puno fleksibilnije od javnog prijevoza. I tvrtke bi zaposlenike nakon posla mogle poticati ili možda osigurati takav oblik prijevoza za svoje zaposlenike", dalje je naglasila Lea Šikić.

Dijeljenjem se utječe i na lakše prometovanje različitih prijevoznih sredstava (motori, bicikli i javni promet), utječemo na smanjenje gužvi na cestama, na okoliš, racionalnije koristimo svoje resurse, moglo se čuti u Gradskoj vijećnici.

L.B./izvor: Novi list
foto:  Søren Astrup Jørgensen/Unsplash


javni prijevozautomobilski prijevozLea ŠikićEuropski tjedan mobilnostiKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se