Mojfaks.hr u Vijesti

Provjerite koji su najbolji svjetski gradovi za studiranje

Stjecanje doživotnih prijatelja, učenje stranih jezika, putovanje, proširivanje vidika su samo neke od pozitivnih stvari koje očekuju svakog studenta koji odluči studirati izvan Hrvatske.

15. travnja 2013 12:41
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Studiranje u inozemstvu daje razne mogućnosti koje ne možete steći na domaćim fakultetima. Također, prilika da ćete naći posao iz snova se itekako povećava. Ali, kako odlučiti koji je najbolji grad za kojeg studenta? Otkrijte koji su to gradovi najpoželjniji studentima i zašto.

>> Stiglo proljeće: Studentice u parku pripremaju ispite u toplesu

Kako odlučiti koji grad odgovara kojem studentu? Većina stvari ovisi o tome što studirate i koji su vam interesi. Veliki utjecaj na odabir grada u kojem želite studirati je: ima li dobre fakultete, privlači li studente iz cijeloga svijeta, kakva je kvaliteta života, mogu li si priuštiti život tamo, kakav je noćni život? Na ta i ostala pitanja odlučio vam je pomoći QS Best Student Cities tako što je na osnovu 12 kriterija rangirao 50 najboljih gradova za studente.



Prema QS World University Ranking, top 5 gradova koji su po kvaliteti života, velikom broju studenata iz različitih država i raznim mogućnostima najprivlačniji mladima za školovanje:

1. Pariz

Za razliku od Londona i Bostona pariški fakulteti nisu na listi prvih 30 najboljih fakulteta, tako da nekima ovo može biti iznenađujuće. Ali, upravo je Pariz najbolji za studente koji žele studirati izvan mjesta stanovanja. Tijekom studiranja u inozemstvu, studenti imaju priliku slušati najuglednije vodeće predavače. Elitni pariški fakulteti poput ENS Paris, Ecole Polytechnique, Sciences Po i Sorbonne su školovali najvažnije filozofe, matematičare i znanstvenike u zadnjih 100 godina. Diploma s nekog pariškog fakulteta je priznata u Europi, a šanse za zaposlenje su jako velike.Jedina stvarna mana Pariza je društveni život koji je veoma skup, ali je zato grad koji je nenadmašiv u besplatnim stvarima. Pariz je, s razlogom, najposjećeniji grad svijeta.

2. London

Vjerojatno samo Boston može konkurirati Londonu čiji se fakulteti smatraju najprestižnijima u svijetu. Prema „Guardianu“ najbolji britanski fakultet je Oxford, zatim Cambridge, Warwick, University of St. Andrews i University College London. Kao bitna karakteristika studiranja u Londonu navodi se The British Library, knjižnicu koja sadrži najvrijedniju i najveću kolekciju knjiga koja je veoma privlačna studentima i istraživačima. Osim toga, London pruža studentima mnogo više, od kulturnih aktivnosti do noćnog života. Veliki problem glavnog grada Engleske je visoki standard. London je jako skup te si mnogi studenti ne mogu priuštiti tamo studirati. Ipak, mnogi smatraju kako studiranje u Londonu vrijedi svaku lipu.

3. Boston

Boston, osim četiri prestižna fakulteta, ima dugu i zanimljivu povijest. Boston je pravi američki grad koji kombinira užurbani život sa smirenim duhom umjetnosti, arhitekture i prirode. Boston je poznat po velikim površinama zelenila što studenti posebno vole. Zanimljivo je da bostonske fakultete nazivaju Američkom Atenom. Da bi uopće mogli studirati u Bostonu, trebali biste imati barem 50 000 dolara za jednu godinu. Unatoč toj mani, grad je poželjan zbog kvalitete života, puno studenata iz različitih zemalja i mogućnostima za pronalazak posao.



4. Melbourne

Iako je Sydney najveći grad Australije, Melbourne ipak više privlači studente. Visoka kvaliteta obrazovanja je ono što taj grad čini posebnim. Australija je zemlja puna mogućnosti, a stanovnici su jako gostoljubivi i veseli. Odlična klima, kvaliteta života, mogućnosti za zaposlenje svrstavaju Melbourne na četvrto mjesto najtraženijeg grada za studente. U Melbourneu se svake godine održava Festival pisaca te ga je UNESCO proglasio Gradom književnosti. Mana je to što je pivo jako skupo, a i nema dana a da vjetar tamo ne puše.

5. Beč

Beč je poznat po svoja dva najbolja fakulteta Universität Wien i Technische Universität Wien. Smatraju ga „najživljim“ gradom na svijetu te je kao stvoren za studente. Dok Beč mnogima neće prvi pasti na pamet kao glavni odabir za studiranje, itekako ima šta ponuditi. Beč je snažan kulturni centar koji vrvi kazalištima, muzejima i galerijama. Iako Beč slabo konkurira Bostonu i Londonu sa svoja dva fakulteta, kvaliteta života je tamo jako velika. On je idealan za studente koji vole kulturu i umjetnost.

Studenti koji pohađaju ove fakultete poželjniji su kandidati za posao:


1.    London School of Economics and Political Science (LSE), UK
2.    University of California, Berkeley, US -
3.    University of Melbourne, Australia
4.    National University of Singapore, Singapore
5.    Tsinghua University, China

I.Č.
Foto: Sxc.hu

Provjeri još...

>> Stiglo proljeće: Studentice u parku pripremaju ispite u toplesu
>> Sve u znaku ljepotica – evo kako se tulumarilo proteklog vikenda

Još vijesti