Mojfaks.hr u Vijesti

Matematičari, pozor! U Hrvatskoj kreće novi zakon diplomski studij - i to besplatan

Odjel za matematiku Sveučilišta u Rijeci početkom iduće godine počinje s izvođenjem diplomskog studija 'Diskretna matematika i primjene' na engleskom jeziku, prvome takve vrste u Hrvatskoj.

27. rujna 2019 14:01
Matematičari, pozor! U Hrvatskoj kreće novi zakon diplomski studij - i to besplatan

Matematičari, pozor! U Hrvatskoj kreće novi zakon diplomski studij - i to besplatan Foto: MojFaks

Studenti koji nisu završili preddiplomski studij u Republici Hrvatskoj, prije prijave trebaju na Sveučilištu u Rijeci ishodovati potvrdu o priznavanju prethodnog učenja, navodi se u priopćenju Odjela. U tijeku su prijave na studij, a krajnji rok je 31. listopad ove godine.

Početak izvođenja diplomskog studija "Discrete Mathematics and It\'s Applications"  planiran je za veljaču 2020. godine i trajat će dvije godine. Njegovim završetkom stječe se 120 ECTS bodova i akademski naziv magistar/magistra matematike (Master of Science in Mathematics). Studij je besplatan za prvu generaciju polaznika, a zbog izvođenja na engleskom jeziku atraktivan je i za polaznike koji ne znaju hrvatski jezik, a žele studirati u Hrvatskoj.

Diplomski studij na engleskom jeziku "Discrete Mathematics and It\'s Applications" razvijen je u okviru projekta Strateška internacionalizacija diplomskih studija matematike i biotehnologije – OPTILIFE, 2018. – 2021., koji je financiran sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Sredstvima projekta osigurana je i školarina za polaznike prve generacije studija, kao i tečaj hrvatskog jezika, piše Novi list.

Zašto odabrati ovaj studij?


U okviru studijskog programa "Diskretna matematika i primjene" studenti će steći znanja iz teorije grafova, kriptografije, teorije kodiranja, dizajniranja eksperimenata i optimizacije.  Diskretna matematika je grana matematike koja ima brojne primjene u znanosti i gospodarstvu.

Tako se naprimjer teorija grafova uveliko primjenjuje u računarstvu, kemiji, biologiji, fizici, lingvistici i društvenim znanostima, od telekomunikacija do dizajna prometnih mreža i proučavanja društvenih mreža. U svakodnevnoj komunikaciji za prijenos podataka i njihovo pohranjivanje potrebna je teorija kodiranja, dok je kriptografija ključna za osiguravanje tajnosti podataka. Mnoge tvrtke trebaju optimizirati razne proizvodne procese ili testirati gotovo proizvode i prototipove, gdje su potrebna znanja stečena u području optimizacije i dizajniranja eksperimenata, piše Novi list.  

Više informacija i Natječaj dostupni su na mrežnim stranicama Odjela za matematiku Sveučilišta u Rijeci.

A.Z.
Izvor: Novi list
Foto: Unsplash

Još vijesti