Mojfaks.hr u Vijesti

Prvi studij u SAD-u koji uvodi obavezno testiranje na droge

Studenti na Linn State Technical Collegeu (LSTC) u Missouriju morat će se, kada krene nastava, podvrgnuti testu na droge žele li nastaviti studiranje u novoj školskoj godini. A test na droge platit će iz svog džepa – 50 dolara.

13. rujna 2011 12:41
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Prva visokoobrazovna ustanova koja uvodi testiranje

Ovako je ovaj koledž postao prva visokoobrazovna ustanova u Sjedinjenimm Državama koja će to napraviti. Naravno, na noge su se odmah digle razne udruge za ljudska prava, a najglasnija među njima je Američka unija za ljudska prava koja kaže da će cijeli slučaj poslati na sud.

Prema pravilniku koledža, studenti koji ne žele napraviti test na droge morat će se povući s koledža, a oni kod kojih se pokažu pozitivni rezultati na droge bit će stavljeni na probni rok u kojem će morati završiti online edukacijski program o zloporabi droga i to na svoj trošak.



Također, pozitivni na droge imaju rok od 45 dana da ponove test i prođu ga, a nakon toga, cijeli semestar će biti podvrgavani nasumičnim testovima na drogu. Naravno, oni koji budu pozitivni na bilo koji od nasumičnih testova – mogu se pozdraviti sa studiranjem na ovom koledžu.



\'Ne mislimo da imamo znatno više studenata koji koriste droge nego bilo koji drugi koledž, ali mislimo da studente na ovaj način pripremamo na stvarni život koji ih čeka. Testiranje na droge postaje važan dio poslovnog svijeta. Također, ovim testiranjem stvaramo sigurnu, zdravu i produktivnu okolinu za sve studente na našem koledžu,\' rekli su na LSTC-u.

Sporni četvrti amandman


Ipak, mnogi smatraju da se ovim grubo krši četvrti amandman Ustava SAD-a. Četvrti amandman u SAD-u zabranjuje proizvoljni pretres ljudi, te garantira da se prije pretresa mora imati sudski nalog na osnovi razumne sumnje. Stoga ovo nije prvi puta kako se kaže da je četvrti amandman mrtav te kako je sve ovo veliku udar na privatnost.

\'Amerikanci imaju pravo na privatnost, a to uključuje i studente na State Linnu. Američka unija za ljudska  želi prekinuti ovu nelegalnu praksu. Ako idete na ovaj koledž pridružite nam se na Facebooku, pišite nam, nazovite nas. Za razliku od State Linna mi želimo zaštiti vaša prava, a ne ih kršiti\', rekli su iz Američke unije za ljudska prava.

N.LJ.J

foto: photoxpress.com

Još vijesti