Mojfaks.hr u Vijesti

Puni kapacitet studentskih domova u prosincu: studenti skeptični oko roka završetka radova

Pomoćnica ravnatelja Studentskog centra za smještaj, Ružica Rajšić, gostovala je krajem lipnja u emisiji Govornica na HRT 4 zajedno s Damirom Ivšićem, projektantom obnove studentskih domova.

7. srpnja 2015 12:36
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Ivšić je u svojoj uvodnoj riječi komentirao financiranje cijelog projekta: \'U lipnju 2013. godine počeo je razvoj projekta s planom da ćemo koristiti benefite kredita koji nisu na kraju odobreni. Od 3.12.2014. određeno je da će se koristiti europski fondovi i domicilna sredstva u ukupnom iznosu od 225 milijuna kuna.\'

Što se poštivanja rokova tiče, uvjeravao je studente da mogu biti mirni: \'Studenti mogu biti mirni što se tiče kraja akademske godine. Imaju pravo biti do 15.7. u domu, a nakon toga kreću građevinski radovi. Pripreme su već u tijeku. 29.06.2015. godine je otvaranje natječaja za obnovu, a rekonstrukcija i samo gradilište otvaraju se 15.07.2015. godine ukoliko ne bude većih problema.
Projektant Ivšić navodi kako će se obnova na Savi i Cvjetnom sastojati od dva dijela: Obnova paviljona iz 1962. godine te obnova paviljona napravljenih uoči Univerzijade, 1985. godine. Neće doći do smanjenja smještajnih kapaciteta.
\'



Završetak obnove možemo očekivati za Božić kada će u funkciji biti puni kapaciteti. Prema iskustvima obnove Studentskog doma Ante Starčević obnovu su izvršili za svega 4 mjeseca, a radilo se o korjenitoj obnovi: \'Nadamo se da će prva tri paviljona na Cvjetnom biti spremna mjesec dana prije ostalih, ali ključni datum je Božić.\'

Nove sobe će imati pristup žičanom i bežičnom internetu, imat će frižidere te nove ormare i krevete.

Studenti na Savi su podijeljeni. Jedni misle kako će obnova završiti na vrijeme, dok su drugi malo više skeptični. Prvi smatraju kako se radi o europskom projektu te da će samim time ozbiljnost biti veća. Osim toga, više od 5000 studenata će ostati bez smještaja te je svakome u interesu da se to što prije riješi.

Mnogi od njih će smještaj tražiti kod prijatelja ili rodbine. Oni koji žive blizu, vjerojatno će se vlakom vraćati kući jer je to povoljnija opcija. Što se tiče stanova, Ministarstvo će subvencionirati studente koji su ostvarili pravo na dom s 400 kuna.

Osim toga, prakticirat će se i do sada uobičajena praksa legalnog ilegalca tako da će studenti moći prespavati kod onih koji će pravo na smještaj ostvariti već od 01.09.2015. godine. To se ponajprije odnosi na studente novih paviljona koji se neće dodatno sanirati.

Cijelu reportažu pogledajte ovdje.

L.B./izvor: HRT4
foto: screenshot

Još vijesti