Mojfaks.hr u Vijesti

Biti najbolji više nije dovoljno: Studentica generacije već 7 godina ne može naći posao

Očekujemo da bi odlični studenti bez problema trebali pronaći posao po završetku fakulteta, ali sve više primjera pokazuje da to nije tako. Jedan takav nesretan primjer je i Jelena koja je bila studentica generacije, a godinama krpa kraj s krajem jer se ne može zaposliti.

29. Siječnja 2018 11:36
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

"Diplomirala sam sociologiju kao student generacije, a sada sam magistar socijalnog rada i već sedmu godinu od tih priznanja ne mogu živjeti",  priča za ATV Jelena Kolonja iz Banjaluke. Živi u četveročlanoj obitelji u kojoj nitko ne radi, roditelji su bolesni, a otac ratni veteran prve kategorije. Teško im se i može pomoći jer Jelena tek nekada zaradi neki novac. Nadala se da će bar na Fakultetu političkih znanosti ispuniti obećanje i zaposliti je kao najboljeg studenta, piše ATV.



"To se s mojom generacijom nije dogodilo. Od tada ja intenzivno tragam za poslom, do posla ne mogu doći. Na natječaju za posao, kao što sam rekla, veliki su problemi, velike su manipulacije. Ne znam više kome da se obratim, kome da šaljem apel za pomoć. Kao što znate, ima dosta starih i iznemoglih lica, treba im neka pomoć da se pomogne, i to je to. U principu, stalni posao i nešto u što se mogu pouzdati i nadati nemam, to je sve od danas do sutra preživljavanje", kazala je Jelena.

Na Fakultetu političkih znanosti Banja Luka bez komentara


Na Fakultetu političkih znanosti Banja Luka bez komentara. Šute i u Senatu banjalučkog Sveučilišta odgovornom za zapošljavanje na fakultetima. Jelenin brat Mladen kao student treće godine priča da obitelj mnogo novca ulaže i u njegovo školovanje. Sve bi, kaže, bilo lakše kada bi bar neko u kući imao posao.

...Mlada liječnica o kojoj priča regija: S Medicinskog fakulteta uskočila u bijelu kutu, ali onu pekarsku...


...Njeno znanje nitko ne treba: Završila tri zagrebačka fakulteta, a dobila samo 30 odbijenica...


"Bila bi stabilnija financijska situacija u kući, ostali ne bi morali da toliko s druge strane pokušavaju neki novac zaraditi. Zašto uvijek imamo da samo podobni dolaze na radno mjesto, a ovi koji su uspješni uvijek budu drugi, teći. Rade neke poslove na crno da bi preživjeli, a ne obavljaju to za što su se školovali", rekao je Jelenin brat Mladen Kolonja.


Izvor: Blin.ba

Jelena je samo jedna od 74 magistra u Republici Srpskoj koji čekaju poziv Biroa za zapošljavanje. Svake godine, samo na banjalučkom Univerzitetu diplomira oko 20 sociologa i socijalnih radnika, a na posao čekaju i po nekoliko godina.

Cijeli članak i televizijski prilog o studentici generacije bez posla pogledajte ovdje.

Ivana Petrić
izvor: ATV
foto: unist.hr

Još vijesti