Mojfaks.hr u Vijesti

Radila u inozemstvu, a 'kod kuće' je prekvalificirana: Sonja ne može naći posao jer ima 'previše diploma'

Kažu da se učenje na kraju isplati, ali kada osoba nije u mogućnosti godinama naći posao jer ima 'previše kvalifikacija' tada se dovodi u pitanje ono što nam svi govore. Idealan primjer za to je Sonja Pajić iz Srbije koja u svojoj državi ne može naći posao zbog 'previše diploma'.

29. ožujka 2019 13:31
Radila u inozemstvu, a 'kod kuće' je prekvalificirana: Sonja ne može naći posao jer ima 'previše diploma'

Radila u inozemstvu, a 'kod kuće' je prekvalificirana: Sonja ne može naći posao jer ima 'previše diploma' Foto: MojFaks

Doktorirala je, napisala mnoge znanstvene radove, usavršavala se u inozemstvu, a kada konkurira za neko radno mjesto u svojoj zemlji odgovore joj da nije primljena jer je "previše kvalificirana". Unatoč toj činjenici, Sonja ipak ne želi zauvijek otići iz Srbije. Priču o Sonji i njenoj apsurdnoj situaciji pisao je srpski Blic.

Sonja godinama ne može naći posao u Srbiji... izvor: YouTube/Blic

Kako piše Blic, za Sonju Pajić nema posla. U vrijeme kada se njeni vršnjaci masovno odlučuju na odlazak u inozemstvo i svakodnevno napuštaju zemlju, ova mlada žena se opredijelila za to da ostane u Srbiji i ondje osnuje obitelj. S druge strane, njena visokoškolska diploma i obranjena doktorska disertacija na državnim institucijama do sada joj nisu omogućili da se izbori za radno mjesto u konkurenciji s drugim kandidatima s kojekakvim diplomama stečenim na sumnjivim fakultetima.

Bila je briljantna studentica


Sonja je diplomirala španjolski jezik i španjolsku književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu za nepune četiri godine po starom studijskom programu s prosječnom ocjenom 9,43. Na istom fakultetu je 2016. godine i doktorirala. Radila je na određeno vrijeme u Osnovnoj školi "Žarko Zrenjanin" u svom gradu kao nastavnik španjolskog jezika dok je stalno zaposleni nastavnik bio na bolovanju. Izvjesno vrijeme radila je kao lektor za srpski jezik na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Granadi u Španjolskoj, a tri godine bila je doktorand-suradnik na Filološkom fakultetu u Beogradu.

...Godinama ne može naći posao u struci: Zorica je diplomirala kao najbolja u generaciji, a sada radi u kladionici...


...Mlada liječnica o kojoj priča regija: S Medicinskog fakulteta uskočila u bijelu kutu, ali onu pekarsku...


Osim toga, ona je sudski prevoditelj za španjolski jezik pri Osnovnom i Višem sudu u Zrenjaninu. Prevela je više knjiga i romana, bila gostujući profesor u Celju te je autorica preko 30 članaka objavljenih u znanstvenim časopisima. Bila je na puno konferencija i sve u svemu proputovala je puno zemalja i ondje radila. Polje interesa joj je metodika nastave španjolskog jezika i audiovizualna sredstva u nastavi. To je samo dio njene bogate biografije.



Iako joj je ponuđena mogućnost ostanka u inozemstvu, vratila se u Srbiju osnovati obitelj smatrajući da će ju rad i trud dovesti do radnog mjesta. Međutim, susrela se s nepravdama u zapošljavanju. U jednom slučaju je dobila sudski spor poslije tri godine, ali ništa se nije promijenilo. U nekoliko navrata joj je odmogla činjenica što je doktor znanosti, a odbili su je pod izgovorom da je "prekvalificirana".

Sonja se pita je li održiv takav sistem vrijednosti u Srbiji i kuda on vodi


Dok se neki zapošljavaju s diplomama stečenim za nekoliko mjeseci, Sonja sa spomenutom biografijom: kao doktor znanosti, s brojnim objavljenim radovima, radnim iskustvom, poznavanjem više stranih jezika, ne može se zaposliti.


...Radi na uličnom štandu: Studenticu generacije nitko ne želi zaposliti u struci...


...Njeno znanje nitko ne treba: Završila tri zagrebačka fakulteta, a dobila samo 30 odbijenica...


"Svjesna sam da moj slučaj nije usamljen i da mnoge muče slični problemi, ali postavlja se pitanje je li održiv ovakav sistem vrijednosti i kuda to vodi? Je li moguće da država tjera od sebe vrijedne ljude i one koji vjeruju da je u njoj normalan život moguć?", pita se Sonja.

Izvor: Shutterstock

Cijelu Sonjinu priču možete pročitati na linku.

autor: MojFaks
izvor: Blic
foto: YouTube

Još vijesti