Mojfaks.hr u Vijesti

Razriješen Previšić: Ovo je njegov nasljednik

Dekan Filozofskog fakulteta Vlatko Previšić razriješen je dužnosti s premoćnim brojem glasova na sjednici Senata. Od 62 prisutnih, 55 ih je glasalo za suspenziju. Dvoje je bilo protiv, a petero suzdržano.

3. listopada 2016 18:33
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

V.d. dekana, kako doznaje N1, bit će Željko Holjevac. Holjevac je rođen 15. prosinca 1973. u Brinju. Osnovnu je školu polazio u rodnom mjestu, a gimnaziju u Otočcu i Senju. Akademski stupanj doktora povijesnih znanosti stekao je 2006. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, objavljuje N1.

Bio je asistent u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar u Zagrebu, a od 2007. zaposlen je na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu, trenutačno u znanstveno-nastavnome zvanju izvanrednog profesora.


foto: Wikipedia

Predavao je na Hrvatskim studijima i Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a kraće vrijeme i na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Istraživački je više puta boravio u inozemstvu, najviše u arhivima i knjižnicama u Beču i Budimpešti. Predsjednik je Društva za hrvatsku povjesnicu i Državnog povjerenstva za natjecanje učenica i učenika osnovnih i srednjih škola iz povijesti, a kao vanjski suradnik koordinira radom Područnog centra Instituta Ivo Pilar u Gospiću.

Član je Organizacijskog odbora Međunarodnog kulturno-povijesnog simpozija Mogersdorf. Bavi se Hrvatsko-slavonskom Vojnom krajinom i gradišćanskim Hrvatima, hrvatsko-mađarskih odnosima i srodnim temama s težištem na modernom i suvremenom razdoblju. Predaje regionalni i europski kontekst hrvatske povijesti u 19. stoljeću.

Sudjelovao je dosad s priopćenjem na više međunarodnih i domaćih znanstvenih skupova, konferencija, kongresa, simpozija, seminara, kolokvija, tribina i okruglih stolova. Kao autor ili suautor objavio je šest znanstvenih i jednu popularnu knjigu, veći broj znanstvenih radova i stručnih priloga u domaćim i inozemnim časopisima i zbornicima, te udžbenik povijesti za sedmi razred osnovne škole i treći razred gimnazije. Uredio je dosad i tri zbornika radova, od čega jedan u dvije knjige i jedan na njemačkome jeziku.

Čestitarenja na Facebook profilu novog dekana već su krenula...

L.B./izvor: N1
foto: Facebook@Željko Holjevac

Još vijesti