Mojfaks.hr u Vijesti

S ovim zanimanjima najbrže do posla

U Hrvatskoj je najgore biti završeni gimnazijalac – dok se “tučete” za upis u neku od najprestižnijih gimnazija, a već sada niste sigurni da ćete moći i htjeti upisati fakultet, bolje je razmisliti postoji li neka sigurnija opcija koja bi vam u budućnosti mogla donijeti kruha, piše Slobodna.

2. travnja 2015 13:30
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pokazuju, naime, da se u nas brže zapošljavaju čak i osobe s osnovnom školom nego one s gimnazijom: u prvih šest mjeseci nakon prijavljivanja na burzu rada posao nađe manje od trećine završenih gimnazijalaca (28,5%), dok se u istom razdoblju zaposli 29,3% osoba koje su se zadržale na svjedodžbi osnovne škole.

Brže se zapošljavaju i osobe s trogodišnjom strukovnom školom, od kojih u prvih šest mjeseci od prijave 34,1% nađe posao, što je neznatno bolje od završene četverogodišnje srednje škole koja u istom razdoblju dovodi do posla 33% osoba.

Premda vam ni fakultetska diploma danas u Hrvatskoj ne jamči sigurno radno mjesto, ipak treba reći da veća razina obrazovanja znači i brže zapošljavanje: prvi stupanj fakulteta, stručni studij i viša škola omoguće zaposlenje u prvih šest mjeseci za oko 37% tih osoba, a najbrže se zapošljavaju fakultetski obrazovane osobe od kojih oko 41% nađe posao u prvih šest mjeseci od prijave u evidenciju nezaposlenih.

Postoje i razlike u zapošljivosti pojedinih dobnih skupina, pa je tako zanimljivo da je za osobe od 30 do 49 godina isplativije imati višu školu nego fakultet, jer se u prvih šest mjeseci zaposli 42,5% osoba te dobi s višom školom, a 40,3% osoba s fakultetom.

Međutim, mladima od 15 do 29 godina bolje je imati završen diplomski studij nego biti prvostupnici: u roku od šest mjeseci zaposli se 41,2% osoba te dobi s diplomskim fakultetskim studijem i tek 32% prvostupnika. Kuriozitet je i da se muškarci u dobi od 30 do 49 godina brže zapošljavaju ako imaju trogodišnju srednju školu (41%) nego fakultet (37,8%).

U vrijeme kada su upisi u srednje škole i na fakultete pred vratima dobro je znati koja vas zanimanja najbrže dovode do radne knjižice. Premda u biltenu HZZ-a ne navode podatke za cijelu Hrvatsku, nego županije kojima su središta najveći hrvatski gradovi, zanimljivo je da su u svim promatranim geografskim područjima na vrhu ljestvice zanimanja koja se najbrže zapošljavaju – (diplomirani) učitelji, odnosno pedagoška i nastavnička zanimanja, od kojih oko 80% posao nađe već u prvih šest mjeseci od prijave na burzu rada!

U Zagrebu i Zagrebačkoj županiji među VSS zanimanjima posao brzinski nalaze diplomirani učitelji (76,9% u prvih šest mjeseci), stomatolozi (66,7%) i profesori hrvatskog jezika i književnosti (60,3%), a na dnu ljestvice su politolozi (15,5%), kineziolozi te novinari, od kojih se u metropoli u prvih šest mjeseci zaposli tek 22,3%.

Među strukovnim zanimanjima u četverogodišnjem trajanju, u Zagrebu su najtraženiji građevinski tehničari visokogradnje (40%), turističko-hotelijerski komercijalisti te poljoprivredni tehničari fitofarmaceuti. Skorom poslu ovdje se, pak, ne mogu nadati geodetski tehničari (18,3%), tehničari za vozila i administrativni tajnici.

Više možete pročitati ovdje.

L.B./izvor: Slobodna Dalmacija
foto: arhiva

Još vijesti