Mojfaks.hr u Vijesti

Samo 11 visokih učilišta u Hrvatskoj zadovoljava europske standarde

Od 120 visokih učilišta u Hrvatskoj, samo njih 11 kvalitetom se približilo razini europskih standarda. Titulu su osigurali primitkom međunarodnog ESG certifikata sustava osiguranja kvalitete u obrazovanju (Standards and Guidelines for Quality Assurance in European Higher Education).

21. srpnja 2014 13:38
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Certifikate je prvi put dodijelila Agencija za znanost i visoko obrazovanje, kao potvrdu da su zadovoljili kriterije i postigli za studente učinkovit, razvijen i funkcionalan sustav obrazovanja. Na listi “kvalitetnih” su dva integrirana sveučilišta (riječko i dubrovačko), tri javna fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (FER, Fakultet organizacije i informatike, Medicinski fakultet) te dvije privatne visokoškolske institucije (VERN’ i Algebra).

Postupak vrednovanja kvalitete na svakom testiranom visokom učilištu provodilo je peteročlano povjerenstvo u čijem su sastavu domaći i strani nastavnici, studenti i gospodarstvenici. Članovi povjerenstva (zasad ih je 120) prošli su edukaciju, stekli status certificiranog stručnjaka za vanjsku prosudbu i ušli u AZVO-ovu bazu certifikatora.

Certifikat se izdaje na rok od pet godina, a visoka učilišta koja nisu ispunila kriterije mogu očekivati novu vanjsku prosudbu za 18 mjeseci.

Ovo je 11 najboljih učilišta:

1. Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu

2. Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu

3. Građevinski fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku

4. Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

5. Sveučilište u Dubrovniku

6. Sveučilište u Rijeci

7. Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci

8. Veleučilište u Rijeci

9. Veleučilište VERN’

10. Visoko gospodarsko učilište u Križevcima

11. Visoko učilište Algebra - visoka škola za primijenjeno računarstvo


L.B./izvor: Jutarnji list
foto: sxc.hu

Još vijesti