Mojfaks.hr u Vijesti

Samo najbolji postaju kirurzi: bizaran test za najbolje studente medicine

Umjesto testiranja potencijalnih kirurških pripravnika i njihovih operativnih potencijala na pravim pacijentima, jedna japanska bolnica došla je na ideju inovativnog procesa testiranja na minijaturnim origamijima, ali i na sušiju.

4. kolovoza 2015 18:10
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Naime, Kurashiki središnja bolnica, koja se nalazi na jugu Japana, poznata je po najboljem programu za kirurge pripravnike u cijeloj zemlji. Međutim, ukoliko studenti žele \'upasti\' na ovaj prestižni program moraju proći jedno krajnje neobično testiranje.

1. Prvo moraju napraviti jedan origami. Iako možda ovaj zadatak zvuči bizarno, poanta je da origami moraju napraviti od papirića veličine 1,5 cm kvadratnog!

2. Drugi test se odnosi na seciranje insekata, s tim da je svaki insekt u prosjeku dugačak svega 35 mm.

Studenti moraju precizno secirati insekta, a istovremeno ne smiju oštetiti njegov ostatak.

3. I konačno, treći izazov je napraviti suši koristeći jedno zrno riže, zajedno sa svim tradicionalnim sastojcima.

Inače, studenti imaju svega 15 minuta za izvršavanje svakog od ovih izazova, za što je potrebna velika vještina i umijeće.

I dok mnogi smatraju da je riječ o čudnim, ili bolje rečeno bizarnim testovima, oni su odabrani s razlogom jer svaki test zahtijeva nevjerojatnu količinu koncentracije, koordinacije i mirne ruke – što je od neprocjenjive važnosti za svakog kirurga.



Uz sve to, studente testiraju pod pritiskom jer drugi dio predstavlja pisani test. Oni su, ipak, svjesni da se kirurgom ne može postati izrađujući origami ili secirajući suši.

Inače, dozvoljeno je da svake godine za pripravnički staž aplicira samo 40 kandidata, a nitko ne zna koliko ih zaista bude primljeno.

Bilo kako bilo, ova bolnica i njen program vežu se za jedan od najboljih u Japanu i pripravnici ove bolnice cijenjeni su u cijelom Japanu.

L.B./izvor: Nezavisne via Japan Times
foto: Freeimages

Još vijesti