Mojfaks.hr u Vijesti

Sele li riječki studenti u lovransku vilu Toplice?

Nakon što je Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) uz suglasnost Vlade donio odluku o darovanju nebodera HŽ Infrastrukture u Prvomajskoj ulici Sveučilištu u Rijeci, koje će bivše željezničko prenoćište pretvoriti u objekt studentskog smještaja, ta je visokoškolska ustanova bacila oko na još jedan objekt HŽ Infrastrukture - lovransku vilu Toplice.

18. prosinca 2014 16:04
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Za razliku od ex prenoćišta za koje je interes iskazalo samo Sveučilište u Rijeci, u slučaju lovranske vile interes je iskazao Studentski centar Sveučilišta u Rijeci. Raspisanim natječajem ponuđena je kupovina ili mogućnost zakupa vile na vrijeme od pet godina, a početna cijena zakupnine za objekt s okolnim zemljištem iznosi 10 tisuća eura mjesečno. Međutim, ističe ravnatelj Studentskog centra Dinko Jurjević, višemilijunski iznos za kupovinu vile ili njen najam Studentski centar nema.



Tražimo da nam se vila Toplice ustupi na korištenje za nula kuna, odnosno bez naknade, jer ostaje u državnom vlasništvu, a mi ćemo je za uzvrat obnoviti vlastitim sredstvima. Mi smo državna ustanova, a vila je u državnom vlasništvu. Obnovom vile dobili bismo studentske smještajne kapacitete za Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu čiji studenti nemaju nikakve smještajne mogućnosti, osim nekoliko ležajeva u učeničkom domu u Lovranu”, ističe Jurjević.

Takvu ideju, kaže Jurjević, podržava i načelnik Općine Lovran, a prema njegovim procjenama, obnova vile Toplice bila bi teška najmanje dva milijuna kuna. Studentski centar bi tim sredstvima objekt doveo u prvobitno stanje, odnosno obavila bi se unutarnja rekonstrukcija vile, čime bi studenti iz Ike dobili 55 ležajeva i restoran. U ljetnim mjesecima, dodaje Jurjević, ti bi se kapaciteti koristili za potrebe hostela.

Riječ je o objektu koji se sastoji od pet etažapodruma s kotlovnicom, prizemlja s društveno-ugostiteljskim sadržajem, te tri kata sa sobama, kupaonicama i hodnicima. Neto korisna površina objekta iznosi 1.023 četvornih metara, a Studentski centar bi u prizemlju vile zadržao restoran koji bi, prema Jurjevićevim planovima, dnevno izdavao nekoliko stotina toplih obroka čime bi se riješio još jedan problem Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, a riječ je o zadovoljavajućoj studentskoj prehrani.

Više o lovranskoj vili pročitajte ovdje.

L.B./izvor: Novi list
foto: hzinfra.hr/lovran

Još vijesti