Mojfaks.hr u Vijesti

Skandal - pulsko Sveučilište Jurja Dobrile izdalo 43 lažne diplome

Policija je provela kriminalističko istraživanje na pulskom Sveučilištu Jurja Dobrile te je na kraju podigla kaznene prijave protiv bivšeg i sadašnjeg rektora i tri profesorice.

23. kolovoza 2011 13:00
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Bivši rektor Marčelo Dujanić  iz Rijeke te profesorice N. T. s područja Medulina, A. M. iz Pule i E. P. iz Rijeke kazneno su prijavljeni zbog krivotvorenja službene isprave i zlouporabe položaja i ovlasti, dok je sadašnji rektor Robert Matijašić iz Pule prijavljen za kazneno djelo nesavjesnog rada.

Ovjera netočnih diploma, te prijevara za prijem

Bivšeg rektora Dujanića tereti se da je 2007. godine ovjerio 43 diplome na kojima je netočno pisalo  kako su diplomanti završili program sveučilišnog dodiplomskog studija, a zapravo su završili stručni dodiplomski studij.

Tri profesorice terete se, pak da su 2007. i 2008. godine napravile službena pisma u kojima je stajalo da tridesetjednogodišnjakinja iz Pule ispunjava propisane uvjete za prijem u znanstvenog novaka, iako to nije bio slučaj. Na osnovi ovih pisama tadašnji je rektor, Marčelo Dujanić dao suglasnost da se Puljanka primi za znanstvenog novaka. Ovako je Puljanka ostvarila pravo na povrat troškova doktorata koji su iznosili 71,000 kuna.

Ni sadašnji rektor nije prošao bez kaznene prijave. Naime, rektor Sveučilišta Jurja Dobrile, Rober Matijašić znao je za prijevaru u slučaju Puljanke, ali nije učinio ništa da se cijela priča prekine već je ostavio važeće ugovore između nje i Sveučilišta. Na osnovi tih ugovora nastavljeno je neosnovano plaćanje doktorata.

N.LJ.J.

foto: photoxpress.com



Još vijesti