Mojfaks.hr u Vijesti

Sloboda na faksu: splitsko Sveučilište zabranilo studentski okrugli stol

Šimun Anđelinović, rektor Sveučilišta u Splitu, zabranio je stručni okrugli stol splitske Udruge pomorskih kapetana i Udruge studenata Pomorskog fakulteta Split 'Invictus mare', najavljen za utorak u 18 sati u Sveučilišnoj knjižnici.

13. Siječnja 2016 13:50
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Stručni okrugli stol trebao se pozabaviti problematikom vještačenja pomorske nesreće u kojoj je Tomislav Horvatinčić, zagrebački tajkun, u kolovozu 2011. godine, u primoštenskom akvatoriju, skrivio smrt talijanskih nautičara i supružnika Francesca Salpietra i Marielle Patelle, piše Slobodna Dalmacija.

U studenome prošle godine šibenski Županijski sud nepravomoćno je osudio Tomislava Horvatinčića na uvjetnu zatvorsku kaznu od godinu i osam mjeseci uz trogodišnji rok kušnje.

Prema tvrdnjama organizatora, na okruglom stolu punog naziva \'Sudar Santa Marina – Santa Pazienza – glas struke, kritički osvrt na vještačenje i nadvještačenje slučaja Horvatinčić\' nije planirana rasprava o sudskom postupku, nego jedino o sudaru Horvatinčićeva glisera s jedrilicom žrtava i provedenim vještačenjima, pa su na njemu trebali govoriti kapetani Mladen Russo, Feđa Pavić, Ante Roje i Jurica Pešo. I to je, ispostavit će se, bio prevelik zalogaj za standarde slobode na Splitskom sveučilištu.

"Udruga studenata pomagala nam je oko prostora. Prije desetak dana rekli su nam da su od prorektora Branka Matulića dobili usmeno dopuštenje za održavanje okruglog stola u Sveučilišnoj knjižnici. Predložio sam im da zatraže i pisano odobrenje. Poslali su dopis Sveučilištu, ali umjesto odgovora, jučer je stigla zabrana", izjavio je za Slobodnu kapetan Miroslav Pinterić, predsjednik Upravnog odbora Udruge pomorskih kapetana.

"Tražili smo objašnjenje, ali do rektora nismo uspjeli doći. Tek smo kratko telefonski razgovarali s Matulićem koji je rekao da je rektor zabranio okrugli stol jer ne zna do kakvih bi posljedica moglo dovesti njegovo održavanje. Zaista ne znam u čemu je problem. Valjda bi posljedice, čak i da ih je bilo, osjetili mi, organizatori, a ne vlasnik prostora", veli Pinterić.

Kapetan duge plovidbe Sanjin Dumanić, predsjednik Udruge pomorskih kapetana, novinarima je posvjedočio o studioznoj pripremi rasprave.

"Da bismo izbjegli probleme, otišao sam u splitsko Općinsko državno odvjetništvo gdje su mi objasnili da smo pravno sigurni organiziramo li stručnu diskusiju na kojoj nećemo govoriti o sudskom postupku. To nam i nije bio cilj, ne zanima nas presuda, htjeli smo razgovarati o sudaru. Naša udruga okuplja 505 ljudi, većina smo kapetani duge plovidbe, imamo sva potrebna znanja o ovoj temi.

Zvali smo i četvoricu vještaka koji su vještačili u ovom slučaju, dvojica su odgovorila da ne mogu doći, a dvojica se nisu javila
", izjavio je Dumanić. "Uvjereni smo kako je ovdje riječ o utjecaju Horvatinčićeva lobija, koji nam na ovaj način priječi slobodu govora i djelovanja", zaključio je.

Dumanić je najavio da će se rasprava ipak održati čim dogovore novi prostor.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

L.B./izvor: Slobodna Dalmacija
foto: screenshot/YouTube

Još vijesti