Mojfaks.hr u Vijesti

Smije li se ili ne: kupi knjigu profesora pa ćeš proći na ispitu

Ako već niste čuli tu foru, vjerojatno hoćete: jedan dio studenata susreo se s time, a drugi su sigurno čuli vic varijacije na temu 'kupi knjigu ako želiš izaći na ispit ili položiti ispit'.

21. rujna 2015 17:06
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Svatko od nas vjerojatno zna nekoga tko zna nekoga tko je jednom tijekom studiranja morao kupiti knjigu kako bi uopće mogao izaći na ispit kod nekog profesora.

Nekima je kupovanjem knjige/udžbenika/vježbenice uvjetovan dolazak na vježbe, a nekima izlazak na ispit. Osobno sam čula za slučaj da se profesor potpisuje na svaki primjerak knjige kad dođete na ispit kako bi se osigurao da nitko ne može posuditi primjerak od kolege.

Zato nas je zainteresiralo koliko su ovakvi scenariji dopustivi ili ne, a obratili smo se studentskom pravobranitelju Sveučilišta u Zagrebu, Matiji Kikelju, koji nam je odgovorio na naše pitanje \'Smiju li profesori uvjetovati izlazak ili prolaz ispita kupovinom knjiga\'.

"Što se tiče Vašeg upita - stajališta smo da profesori ne smiju uvjetovati izlazak ili prolaz na ispit kupovinom bilo kakvih knjiga.

Uvjeti za izlazak na ispit i prolaz na ispitu propisani su izvedbenim planom nastave. Iako nije za očekivati da bi na vijećima visokih učilišta (koja donose takve planove prije početka akademske godine) bila izglasana neka takva mjera, to nije nemoguće. Ukoliko takvo što nije navedeno u izvedbenom planu, onda je riječ o samoinicijativnom i neovlaštenom potezu profesora za koji nema utemeljenja.


foto: The Tab.co.uk.

Teoretski, ukoliko je takav uvjet ipak naveden u izvedbenom planu, riječ je opet o nečemu što se ne bi smjelo događati - riječ je o zloporabi položaja i ovlasti. Dakako, naglašavamo da nije riječ o
zloporabi ukoliko je profesorova literatura službena i studenti ju slobodno kupuju i nije riječ o zloporabi ukoliko, primjerice, profesor ne dopušta kopiranja knjige.
"

Nema nikakvih problema u tome da kupite knjigu profesora koji se bavi temom koja vas zanima, koji vam je mentor ili imate odličan odnos pa želite svoju knjižnicu obogatiti i tim naslovom, ali svakako bi trebalo dobro ispitati svaki pokušaj da vam se nametne kupovina neke knjige (bez mogućnosti kopiranja ključnih dijelova  - što profesori najčešće i sami ponude) kao preduvjet da uopće izađete ili položite ispit.

Većina knjiga dostupna je u knjižnicama, upravo iz tog razloga da ih možete koristiti prilikom učenja, pisanja seminara ili konzultiranja u bilo kojoj fazi studiranja. Nemaju svi jednake financijske mogućnosti niti bi se svima trebao postavljati uvjet kupovanja knjige kako bi prošli određeni ispit.

L.B./foto: Freeimages

Još vijesti