Mojfaks.hr u Vijesti

Smotra Sveučilišta nevažna? Premali broj maturanata informira se o fakultetima na taj način

Istraživanje Studentskog Zbora Gacke o ličkim maturantima iznjedrilo je neke zanimljive podatke!

13. svibnja 2014 15:20
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

U školskoj godini 2013./2014. članovi Studentskog Zbora Gacke održali su predavanje maturantima u nekoliko ličkih srednjih škola. Predavanjima su maturantima budući kolege predstavili sadržaje studentskog života – kolokvije, menze, studentske domove i razna vlastita iskustva te proveli istraživanje o ambicijama ličkih maturanata.

Istraživanje je provedeno nad stotinjak maturanata srednjih škola u Otočcu i Gospiću.

Temeljem konkretnih podataka sad možemo tvrditi kako maturanti o svom budućem studiju gotovo najmanje doznaju u školi, a tek par maturanata se uopće sjetilo zagrebačke Smotre sveučilišta. Više od polovice učenika potvrdilo je da najviše informacija dobivaju putem interneta i iz vlastite okoline – prijatelja, braće i sestara.



Još jedan važan podatak koji smo istražili je zainteresiranost maturanata za pojedine studije. Najveći interes trenutno vlada u području primjenjenih znanosti na čelu sa novim tehnologijama – informatikom i računalstvom.
Tradicionalno, visoka mjesta na popisu zauzimaju šumarstvo, učiteljski studij, pravo i promet. Pozitivno iznenađenje svakako su zainteresirani za strane jezike.



Raznovrsnost želja potvrdilo je naša očekivanja o mjestu studiranja budućih akademskih građana. Neosporivo najveći broj maturanata se iduće godine vidi u Zagrebu. Zadar, Rijeka i Gospić dijele tek nijanse, a na zadnjem mjestu se našao Otočac, u rangu sa Splitom.



Da mladi Ličani itekako idu u korak s hrvatskim trendovima, pokazuje i pitanje studiranja i prakse u inozemstvu. Velik broj maturanata je zainteresiran za bilo kakav oblik odlaska u inozemstvo, a vjerujemo kako bi broj bio itekako veći kad bi imali o tome više informacija.

Detalje o rezultatima istraživanja možete pronaći ovdje.


L.B.

Još vijesti