Mojfaks.hr u Vijesti

Šokantni rezultati istraživanja: studenti sve češće svoje kolegice tretiraju kao 'meso'!

Novinar Tom Rawstorne proveo je istraživanje po britanskim svučilištima i došao do šokantnih zaključaka: seksualno uznemiravanje i zlostavljanje među studentima je u značajnom porastu!

22. rujna 2014 17:35
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Ono što ga je potaknulo na ovo istraživanje jest video koji je nedavno kružio društvenim mrežama; u njemu djevojka, okružena trima nagim mladićima, leži na podu. Jedan od njih govori svom prijatelju da je \'pljune, udari i j*** obavi posao\' – pretpostavljamo da možete zamisliti scenarij koji je uslijedio. Nije bilo dovoljno što su snimili cijelu situaciju, nego su je proširili društvenim mrežama kako bi se pohvalili svojim postupkom piše DailyMail.

Zabrinjavajući rezultati istraživanja Nacionalne udruge studenata u Britaniji otkrili su da se trećina studentica na fakultetima susrela s nekim oblikom seksualnog zlostavljanja; pipkanje i neprimjereno dodirivanje učestala su pojava. Doktorica Alison Phipps, ravnateljica Centra za rodne studije na Sveučilištu u Sussexu, taj trend objašnjava činjenicom da se mladići osjećaju ugroženima od strane sposobnih djevojka: \'Na prestižna sveučilišta kao što su Oxford i Cambridge ne dolaze dečki iz radničke klase; to su povlašteni mladići koji osjećaju svojevrsnu prijetnju. Njihovo ponašanje je način da \'ženama pokažu gdje im je mjesto\'. Posežu za seksizmom kako bi poručili: ovo je naš teren – makni se s njega.\'

Na jednoj zabavi, organiziranoj povodom sportskog događanja, jedan od studenata nosio je majicu s natpisom: \'Nije silovanje ako kažeš \'iznenađenje\'! Nedugo nakon toga organizirana je \'tematska\' zabava na kojoj su se djevojke morale pojaviti odjevene kao drolje te si odabrati \'droljasto\' ime. Na ulasku u pub, svaka djevojka morala je dečke \'flashati\' intimnim dijelovima svoga tijela – gornjim ili donjim bio je njen izbor.

Studentica koja je ove priče podijelila s novinarom nije željela sudjelovati na ovakvim zabavama pa su joj rekli \' da se nije dovoljno ufurala i opustila\'.

Otkrivene su i grupe u kojima su dečki ocjenjivali djevojke ocjenama od 1 do 10, a koje su označavale bi li željeli seksualni odnos s tom osobom. Djevojke su potajno fotografirali u knjižnicama, a zatim su njihove slike ocjenjivali u grupama na društvenim mrežama.

\'Mislim da do ovakvog zlostavljanja dolazi zbog mišljenja da žene danas imaju sve te da je feminizam otišao predaleko. Toliko smo fokusirani na dobre rezultate unutar sustava visokog obrazovanja da studente učimo da se međusobno doživljavaju kao protivnici što je također dio problema\' zaključila je doktorica Alison Phipps.

Izvor: DailyMail
I.N.







Još vijesti