Mojfaks.hr u Vijesti

Profesori duplo angažiraniji: Sveučilište u Splitu ispred zagrebačkog na ljestvici top fakulteta

Sveučilište u Splitu polako se penje ljestvicom gdje se nalaze top fakulteti na svijetu, a izgleda da je puno bolje od sveučilišta u metropoli. Naime, splitsko Sveučilište rangirano je u skupini između 501. i 600. mjesta, a Sveučilište u Zagrebu nalazi se puno niže na popisu top 1000 svjetskih fakulteta.

11. rujna 2017 12:42
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Portal Times Higher Education proveo je istraživanje te izbacio ljestvicu s top 1000 fakulteta u svijetu, a ondje su se našla i dva najveća hrvatska sveučilišta – ono u Splitu i ono u Zagrebu. Sada je Sveučilište u Splitu rangirano u skupini između 501. i 600. mjesta, a Sveučilište u Zagrebu u posljednjoj, između 800. i 1000. mjesta. Statistike navode kako se sada svaki profesor na splitskim fakultetima brine o 31 studentu, studenata ima ukupno 20 817, prenosi Večernji list.


Izvor: scst.unist.hr

Zagrebačko Sveučilište ima 73 465 studenata, no svaki profesor se brine o njih 17 što znači da su splitski profesori dvostruko više angažirani. Također nije najsjajnija brojka kod oba sveučilišta, a to je da je međunarodnih studenata tek jedan posto. Sveučilište u Oxfordu zadržalo je prvo mjesto a za na drugom je mjestu rival, Sveučilište u Cambridgeu koje je s četvrtog skočilo na drugo mjesto, navodi Večernji.

Istraživanje Times Higher Educationa i parametara koje su uzeli u obzir pronađite ovdje.

Ivana Petrić
izvor: Večernji list/Times Higher Education
foto: unist.hr

Još vijesti