Mojfaks.hr u Vijesti

Sramotno: Časopis objavio članak koji govori o tome koliko su 'lake' studentice s različitih fakulteta

'Seksizam naš svagdašnji' mogao bi postati slogan 21. stoljeća, jer osim što su žene u današnje vrijeme manje plaćene za iste poslove kao i muškarci, svakodnevno moraju čitati i slušati o tome da su 'lake'. Naravno, tu nije kraj jer se žene omalovažavaju gotovo na svakom koraku pa je tako jedan japanski časopis odlučio napisati članak u kojem daje savjete kako 'zbariti' studentice s različitih fakulteta dok su pod utjecajem alkohola. I da, mislili su da je to super ideja.

8. Siječnja 2019 11:21
Sramotno: Časopis objavio članak koji govori o tome koliko su 'lake' studentice s različitih fakulteta

Sramotno: Časopis objavio članak koji govori o tome koliko su 'lake' studentice s različitih fakulteta Foto: MojFaks

Vjerovali ili ne, japanski časopis Spa! Magazine napisao je članak o tome kako se što lakše upustiti u seksualne odnose s \'pripitim\' studenticama s različitih fakulteta. Zvuči poznato? Realno, malo podsjeća na nedavnu kampanju Grada Zagreba i Centra za edukaciju kada su po ZET-ovim tramvajima polijepili "reklame" koje upozoravaju da se žene pod utjecajem alkohola upuštaju u rizične spolne odnose s nepoznatim osobama.

Izvor: FreePik

Možda nije ista stvar, ali je prilično uvredljiva i to naravno za žene. Spomenuti plakati brzo su uklonjeni nakon što su od javnosti dobili veliku pljuvačku u lice, a istu "pljuvačku" dobio je i časopis Spa! Članak koji su objavili sadržava listu koja pokazuje koliko je lako "zbariti" alkoholizirane studentice i to ovisno o tome na kojem fakultetu studiraju. Japanska javnost je skroz poludjela na spomenuti tekst pa su pokrenuli peticiju koju je u online formi potpisalo preko 28 000 ljudi kako bi se časopis ispričao za članak objavljen točno 25. prosinca 2018.


...Je li moguće? Ovaj medicinski fakultet namještao loše rezultate ispita kod studentica kako bi bilo manje ženskih liječnika...


...Sveučilišna knjižnica upozorava studentice da ne dolaze \'polugole\' učiti – muški kolege ne mogu se koncentrirati...


"Željeli bismo se ispričati što se koristimo senzacionalizmom kako bismo privukli čitatelje o tome kako mogu postati intimni sa ženama i za stvaranje liste ... sa stvarnim fakultetima ... što je rezultiralo time da su neki čitatelji uvrijeđeni.", objavili su iz uredništva časopisa.

Magazin Spa! se ispričao, ali je izdanje s tekstom i dalje u prodaju te nemaju namjeru povući članak... izvor: Daily Mail

Uvredljivi tekst osvrće se na studentske tulume na koje često idu i studentice te je u njemu i intervju s čovjekom koji je pokrenuo aplikaciju za lakše pronalaženje ljubavnih partnera. Iz magazina kažu da su listu "izvukli" iz intervjua s dotičnim developerom. No, čini se da časopis neće biti povučen s prodajnih polica i kioska. Ovo nije prvi put da se japanske studentice na ružan i seksistički način diskriminiraju. Podsjećamo, prošle godine otkriveno je da su studenticama namjerno snižavani bodovi tijekom prijemnog ispita na medicinskom fakultetu.

Ivana Petrić
foto: FreePik/FreePik@jannoon028

Još vijesti