Mojfaks.hr u Vijesti

Sreća u poderanim cipelama: student naučio neprocjenjivu lekciju

Mladi student na jednom fakultetu krenuo je u šetnju sa svojim profesorom...

7. listopada 2015 16:57
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Dok su šetali i razgovarali, ugledaju pored puta par starih cipela koje su, po svemu sudeći, pripadale siromašnom seljaku koji je u blizini radio u polju i koji je privodio kraju svoj posao.

Student reče profesoru: \"Možemo se našaliti sa seljakom: sakrit ćemo mu cipele, a zatim ćemo se skloniti iza grmlja i promatrati njegove reakcije dok ih bude tražio.\"

Profesor mu odgovori: \"Mladiću, nikada se nemoj šaliti na račun tuđe nevolje i bijede. Budući da si bogat, sebi možeš priuštiti veće zadovoljstvo od ovog siromaha. Stavi zlatni novčić u svaku njegovu cipelu, a tada ćemo se sakriti i promatrati njegovu reakciju.\"

Student to i učini i obojica se skloniše iza nekog grma u blizini. Seljak je završio svoj posao i ubrzo došao preko polja do mjesta uz put gdje je ostavio svoj kaput i cipele. Dok je oblačio kaput, gurnuo je nogu u jednu cipelu i otkrio da mu je nešto unutra. Prvo je pomislio da je kamenčić, ali ubrzo shvati da je to zlatni novčić.

Sav u čudu pogleda u novčić, osvrnu se oko sebe, te krene pomno promatrati novčić. Ponovo se osvrnuo na sve strane, ali nije vidio nikoga. Stavio je novčić u svoj džep, nastavio se obuvati, a kad je nogu stavio u drugu cipelu – njegovo iznenađenje bilo je još i veće jer je i u njoj našao zlatni novčić. Odjednom su ga savladale emocije. Bacio se na koljena, sretan što će moći pomoći svojoj bolesnoj ženi i gladnoj djeci, a sve zahvaljujući nepoznatome dobročinitelju. Nakon što je završio s ovom zahvalom naglas, tako da su ga jasno čuli i profesor i student, otišao je kući.

Student je bio duboko ganut, sa suzama u očima. Profesor ga upita: \"Biste li bili sretniji da ste se našalili s ovim seljakom na svoj način ili ste ovako ipak sretniji?\"

Mladić mu odgovori: \"Naučili ste me lekciju koju nikada neću zaboraviti. Sada stvarno razumijem da je veća sreća u darivanju i pomaganju nego u dobivanju i primanju.\"

L.B./foto: Freeimages

Još vijesti