Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Sreća u poderanim cipelama: student naučio neprocjenjivu lekciju

MojFaks | Vijesti, 07.10.2015.Sreća u poderanim cipelama: student naučio neprocjenjivu lekciju

Mladi student na jednom fakultetu krenuo je u šetnju sa svojim profesorom...

Dok su šetali i razgovarali, ugledaju pored puta par starih cipela koje su, po svemu sudeći, pripadale siromašnom seljaku koji je u blizini radio u polju i koji je privodio kraju svoj posao.

Student reče profesoru: "Možemo se našaliti sa seljakom: sakrit ćemo mu cipele, a zatim ćemo se skloniti iza grmlja i promatrati njegove reakcije dok ih bude tražio."

Profesor mu odgovori: "Mladiću, nikada se nemoj šaliti na račun tuđe nevolje i bijede. Budući da si bogat, sebi možeš priuštiti veće zadovoljstvo od ovog siromaha. Stavi zlatni novčić u svaku njegovu cipelu, a tada ćemo se sakriti i promatrati njegovu reakciju."

Student to i učini i obojica se skloniše iza nekog grma u blizini. Seljak je završio svoj posao i ubrzo došao preko polja do mjesta uz put gdje je ostavio svoj kaput i cipele. Dok je oblačio kaput, gurnuo je nogu u jednu cipelu i otkrio da mu je nešto unutra. Prvo je pomislio da je kamenčić, ali ubrzo shvati da je to zlatni novčić.

Sav u čudu pogleda u novčić, osvrnu se oko sebe, te krene pomno promatrati novčić. Ponovo se osvrnuo na sve strane, ali nije vidio nikoga. Stavio je novčić u svoj džep, nastavio se obuvati, a kad je nogu stavio u drugu cipelu – njegovo iznenađenje bilo je još i veće jer je i u njoj našao zlatni novčić. Odjednom su ga savladale emocije. Bacio se na koljena, sretan što će moći pomoći svojoj bolesnoj ženi i gladnoj djeci, a sve zahvaljujući nepoznatome dobročinitelju. Nakon što je završio s ovom zahvalom naglas, tako da su ga jasno čuli i profesor i student, otišao je kući.

Student je bio duboko ganut, sa suzama u očima. Profesor ga upita: "Biste li bili sretniji da ste se našalili s ovim seljakom na svoj način ili ste ovako ipak sretniji?"

Mladić mu odgovori: "Naučili ste me lekciju koju nikada neću zaboraviti. Sada stvarno razumijem da je veća sreća u darivanju i pomaganju nego u dobivanju i primanju."

L.B./foto: Freeimages


poučna pričastare cipeleprofesorstudentzlatni novčićKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se