Mojfaks.hr u Vijesti

Najteži ispit iz anatomije: Studenti medicine kupovali prolaz za 20 tisuća kuna

Nažalost, na pojedinim fakultetima studenti ispite mogu kupiti. Po takvom načinu 'polaganja' ispita u Hrvatskoj bio je poznat Prometni fakultet u Zagrebu i Pravo u Osijeku, a jedan takav skandal trenutno 'trese' medicinu u susjednoj državi.

9. Siječnja 2018 11:54
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Mirveta Pervan, koja je dobila imunitet od kaznenog progona, kazala je da je na sarajevskom Medicinskom fakultetu imala problema s polaganjem predmeta "Anatomija 2", da su joj se često događale "blokade", zbog čega se žalila svom dečku Alenu Šabaniji, donosi portal Detektor.ba.


Izvor: sda.ba

"Momak je pričao s nekim na poslu i spomenuo je kolegu Vezira Herendu, koji je obećao da će vidjeti može li pomoći, i na kraju je rekao da se raspitao i da ispit košta najprije 5 000, a kasnije 5 500 maraka (malo više od 20 000 kuna). Novac nisam imala, ali je donator iz Njemačke poslao 6 000 maraka na bankovni račun", kazala je svjedokinja, piše Detektor.ba.

Novac je trebalo predati par dana prije ispita


Svjedokinja napomenula je da je dogovor bio da se Herendi u ljeto 2015. novac preda par dana prije ispita, na kojem je svjedokinja, kako je kazala, "zablokirala" na desetom pitanju.


Izvor: Shutterstock

"Profesorica Lujinović, kod koje sam bila, rekla je da preko toga ne može prijeći. Tražila sam da dođem ujutro i nastavim s tim pitanjem jer je to dopuštala šefica katedre. S ispitom sam nastavila ujutro i položila", izjavila je svjedokinja i dodala da je Herendu i njegovu suprugu kasnije počastila večerom.

...Smije li se ili ne: kupi knjigu profesora pa ćeš proći na ispitu...


Odgovarajući na pitanja Obrane, svjedokinja je navela da je s dečkom Herendi kući odnijela novac i da je on izjavio da će ispit srediti preko svog rođaka. Svjedok Alen Šabanija je potvrdio da mu se djevojka žalila da će napustiti fakultet ako ne položi ispit iz anatomije i da je pomoć tražio od radnog kolege Herende, koji je obećao da će popričati s članom obitelji.

"Javio mi je nakon sedam do deset dana da se može srediti i da je cijena 5 000 maraka. Djevojka je pristala, a kolega mi je kasnije javio da cijena više nije 5 000, nego 5 500", naveo je Šabanija, koji je također dobio imunitet.


Izvor: Pixabay

U svojstvu svjedoka s imunitetom je saslušan i Vezir Herenda, koji je kazao da je odlučio pomoći djevojci radnog kolege zbog njene materijalne situacije, zbog čega je kontaktirao svog člana obitelji Samira Gazapa, koji radi na Kliničkom centru Koševo i koji je rekao da će srediti ispit za cijenu od 5 000, odnosno 5 500 maraka (što je malo više od 20 000 kuna).

...James Bond na studentski način: hrvatski studenti varaju pomoću kamera, naočala, satova i bubica...


Obrana je ovom svjedoku predočila dio iskaza iz istrage u kojem je naveo da je dogovor bio da se novac preda kada djevojka položi ispit, čega se Herenda nije mogao sjetiti, ali je dodao da mu je novac predan pred ispitne rokove u lipnju. Optužnica tereti generalnog tajnika Stranke demokratske akcije (SDA) Amira Zukića te Safeta Bibića, Nedžada i Senada Traku, Ramiza Karavdića, Eseda Džananovića i Asima Sarajlića za protuzakonito posredovanje pri zapošljavanju u javnim poduzećima.

Jedan od svjedoka radi kao anesteziolog u bolnici


Samir Gazap, još jedan svjedok pod imunitetom, koji radi kao anesteziolog u bolnici Koševo, potvrdio je da mu je rođak izložio problem djevojke svog radnog kolege, kao i da godinama poznaje optuženog Bibića.

"Sreo sam Safeta Bibića i pitao ga ima li koga da jednoj djevojci može završiti ispit. Bilo je nekih indicija, priča da on može završiti neke stvari. Pozvao sam rođaka i rekao mu: \'Cura je izašla na ispit i položila\'. Rođak meni daje novac, a ja Safetu", kazao je svjedok.


Izvor: Shutterstock

Spomenuo je i svoju radnu kolegicu Amelu Grbo, koja govorila da njena kćer ima problema s polaganjem anatomije i da joj je kazao: "Što ne vidiš sa Safetom?", ali da mu je ona odgovorila da ne želi da platiti, već ju samo zanima cijena.

"Nazvao sam i pitao Safeta, on mi je rekao ‘5 000 eura’. Prenio sam kolegici", kazao je svjedok i dodao kako je njega kasnije pozvao Bibić i pitao da li zna nekog od doktora koji bi radili jer ima mjesta i da je cijena 10 000 eura. Svjedokinja Amela Grbo je potvrdila da je njen kolega Gazap jednom prilikom pričao da anatomija nije problem i da se može "završiti", a kasnije je spominjao cifru od 5 000 eura ili maraka.

Nastavak suđenja je 15. siječnja, a cijeli članak o tome pročitajte ovdje.

Ivana Petrić
izvor: Detektor.ba
foto: Pixabay

Još vijesti