Mojfaks.hr u Vijesti

Najveći pad od 2012.! Zagrebačko Sveučilište tone sve dublje na poznatoj listi svjetskih sveučilišta

Čak i ptice na grani znaju da zagrebačko Sveučilište već godinama srozava svoj ugled na svjetski poznatim ljestvicama koje 'mjere' kvalitetu visokog obrazovanja. Nova takva lista pokazuje da je Sveučilište u Zagrebu doživjelo najveći pad još od 2012. godine.

8. lipnja 2018 12:34
Najveći pad od 2012.! Zagrebačko Sveučilište tone sve dublje na poznatoj listi svjetskih sveučilišta

Najveći pad od 2012.! Zagrebačko Sveučilište tone sve dublje na poznatoj listi svjetskih sveučilišta Foto: MojFaks

Već smo navikli na vijesti da Sveučilište u Zagrebu iz godine u godinu \'tone\' na svim uglednijim rang listama najboljih svjetskih sveučilišta, no ove se godine na jednoj od najpoznatijih doslovno strmoglavilo.

Naime, naša najveća visokoobrazovna institucija na jučer objavljenoj rang listi QS za 2019., pala je iz kategorije od 601. do 650. mjesta u kategoriju od 801. do 1000. mjesta. Kako grafikon zorno pokazuje, to je najveći pad Zagreba od 2012. godine, piše index.hr.

Izvor: Index

QS lista radi se na temelju šest kriterija: akademski ugled, ugled kod poslodavaca, omjer fakultetskog osoblja i studenata (20 %), d) omjer citata i akademskog osoblja (20 %), e) udio međunarodnog fakultetskog osoblja (5 %) i f) udio međunarodnih studenata (5 %). Sveučilište u Ljubljani ove je godine ponovilo prošlogodišnji uspjeh završivši u kategoriji između 651. i 700. mjesta. Sveučilište u Zagrebu našlo se u istoj kategoriji sa Sveučilištem u Mariboru. I ove godine, sedmi put zaredom, na prvom mjestu je američki MIT.

Što kažu naši akademici?


Hrvatski matematičar i ekonomist Dražen Prelec, koji istražuje i predaje na uglednom MIT-ju u SAD-u, kaže da se u svijetu pozicioniranje sveučilišta na rang listama svake godine jako ozbiljno prati.

Izvor: enciklopedija.hr

"Važno pitanje je zašto se sveučilišta natječu za mlade talente. Naime, ona itekako vode računa o tome koji im je položaj na svjetskim rang listama – jesu li među prvih deset, pedeset ili stotinu. Ako sveučilište pada na listama, netko će biti prozvan ili čak izgubiti posao. Ljudi na višim položajima, poput dekana, jako prate što se zbiva sa sveučilištem i spremni su uložiti puno novca da dobiju kvalitetne ljude i njihove laboratorije. Primjerice, jučer sam čuo da je MIT ponovno na prvom mjestu na QS listi već šestu godinu zaredom", rekao je Prelec Indexu još 2017. godine.

...Preteklo ga za 200 mjesta: Sveučilište u Splitu i ove godine bolje od zagrebačkog...


...Nova rang lista: Sveučilište u Zagrebu strmoglavo palo, splitsko Sveučilište uskoro u prvih tisuću...


Fizičar i profesor na FESB-u, Ivica Puljak, ovakvo srozavanje Sveučilišta u Zagrebu prokomentirao je kao veliku sramotu za cijeli Senat Sveučilišta, ali i za hrvatsku akademsku zajednicu. Napomenuo je da mu je neugodno zbog svega toga iako nije on krivac za to što se događa na zagrebačkom Sveučilištu. Baš zato mnogi za srozavanje ugleda i kvalitete okrivljuju aktualnog rektora Damira Borasa.

Cijeli članak na ovu temu i brojne komentare stručnjaka iz naše akademske zajednice možete pročitati ovdje.

Ivana Petrić
izvor: Index
foto: Shutterstock

Još vijesti