Mojfaks.hr u Vijesti

SC odlučio koliko će i kome pojeftiniti smještaj u domovima: Provjerite koliko će vaša soba koštati u ožujku

U vrijeme epidemije koronavirusa, većina zagrebačkih studenata uslijed obustave održavanje nastave na fakultetima i njenim prebacivanjem u online sferu, napustili su studentske domove i vratili se kućama.

27. ožujka 2020 13:50
SC odlučio koliko će i kome pojeftiniti smještaj u domovima: Provjerite koliko će vaša soba koštati u ožujku

SC odlučio koliko će i kome pojeftiniti smještaj u domovima: Provjerite koliko će vaša soba koštati u ožujku Foto: MojFaks

Nakon što je u nedjelju ujutro snažan potres pogodio Zagreb, u jeku izvanredne situacije odlučeno je da se ljudi kojima je smještaj potreban i koji su ostali bez krova nad glavom, smjeste u SD \'Cvjetno naselje\'. Studenti iz tog doma po hitnom postupku iseljeni su u kapacitete doma \'Stjepan Radić\'. Takav potez izazvao je negodovanje među stanarima i zabrinutost za osobne stvari s kojima, kako tvrde, zaposlenici SC-a ne postupaju adekvatno. Osim toga, stanare koji su otišli svojim kućama, kao i iseljene iz svojih soba, posebno zanima na koji će im se način obračunavati cijena sobe u ovim novim okolnostima.

...Iseljeni studenti prijete SC-u: Provjerili smo imaju li temelja za tužbu koju najavljuju... Čini se da uopće ne bi trebali pokušavati...


S obzirom na novonastalu situaciju, Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu poslao je upit Studentskom centru u Zagrebu, s najčešćim pitanjima koja su studenti postavljali, nakon potresa i iznenadne selidbe. Među pitanjima se našlo i ono o plaćanju stanarine. "Hoće li studenti moći iseliti iz svojih soba “na daljinu”, preko maila ili pošte?Također nas zanima koja je politika SC-a prema plaćanju studentskih domova  za ovaj i idući mjesec?", upitali su Upravu SC-a.

I dok se odgovor na pitanje o iznosu stanarine i njenom potencijalnom umanjenju za mjeseca koje studenti neće provesti u svojim sobama iščekivao od strane Studentskog centra, Ustanova za studentski standard ISTO Studentske usluge, koja upravlja privatnim studentskim domovima Kennedyjev trg, Poljanička i Zagrebačka ulica, putem e-maila obavijestila je studente o smanjenju stanarine. Napominjemo da se radi o privatnim domovima koji nisu pod ingerencijom zagrebačkog SC-a. Odlučeno je da se stanarima smanjuje stanarina za travanj za 50% redovne cijene. Umanjenje se odnosi samo na studente koji ne borave u domu.

...Travanj po sniženoj cijeni: Prvi zagrebački studentski dom smanjio iznos mjesečne stanarine...


Isti dan stigla je i obavijest o selidbi stanara koji se nalaze u studentskome domu Lašćina u SD "Stjepan Radić" ili SD "Dr. Ante Starčević" jer dom prestaje sa svojim radom za studente od 1. travnja. 

...Hladan tuš za sve stanare: Lašćina zatvara svoja vrata svim studentima – evo kamo moraju preseliti......


U međuvremenu, Studentski centar poslao je prve odgovore na upit predstavnika SZSUZ-a, no koji ih nije zadovoljio. "Način naplate studentske stanarine za vrijeme kada studenti nisu u svojim sobama odredit ćemo uz konzultacije s nadležnim institucijama koje upravljaju navedenom izvanrednom situacijom", javili su tada iz SC-a na što je Studentski zbor apelirao "da studenti koji su iseljeni iz svojih matičnih domova s kojima imaju ugovor, a nisu useljeni u neke druge domove, budu oslobođeni plaćanja mjesečne naknade u potpunosti dok se ne vrate u svoje studentske domove."

Nakon upućenih replika, Studentski centar je ponovo odgovorio studentima, i očitovao se na koji način će se odvijati naplata stanarine za ožujak 2020. godine. Ovdje su studenti, ovisno o tome gdje se trenutno nalaze i jesu li premješteni ili nisu, svrstani u tri kategorije.

Tri platežne kategorije


1. Studenti koji su useljeni u studentske domove i fizički se tamo nalaze, plaćaju redovitu cijenu smještaja, sukladno kategoriji smještaja koju koriste. 

2. Studenti koji su useljeni u studentske domove, a fizički su odsutni, plaćaju 50% redovite stanarine za mjesec ožujak.

3. Studenti koji su ostvarili pravo na subvencionirani smještaj u sklopu SN "Cvjetno naselje", ali su zbog mobilizacije preseljeni u SN "Stjepan Radić" (11.i12. paviljon – 1 kategorija), do dana iseljenja (22.3.2020.) plaćaju punu cijenu stanarine SN "Cvjetno naselje", a od 22.3.2020. bit će useljeni kao "treći u sobi" te snositi 50% redovne cijene smještaja  (1.kategorije)”. 

Ovakav odgovor izazvao je nezadovoljstvo među Studentskim zborom i studentima. "Moramo istaknuti kako opet nismo zadovoljni dobivenim odgovorima jer podosta ih nije konkretno, osim onoga koji se tiče plaćanja studentskog doma na koji smo ogorčeni jer će time studenti koji su smješteni kao treće osobe plaćati gotovo identični iznos onomu kao da su bili u Cvjetnom naselju (150kn manje), a kad uzmemo u obzir preseljenje te nužnost ponovnog preseljenja u jednom trenutku, njihovo ugrožavanje zdravlja i tomu slično, smatramo ovo plaćanje nepravednim. Dat ćemo sve od sebe da umanjimo već nanesenu štetu, no jasno je kako ćemo to moći izvesti tek retrogradno”, napisali su predstavnici Zbora.

Povrat novca osiguran


Među komentarima studenata primjetno je da i dalje pojedine stvari nisu jasne, poput hoće li oni koji su već uplatili punu stanarinu za ožujak (a ne borave u domu) dobiti povrat novca. Informacijama koje nude odgovor na ovo pitanje od 27. ožujka poslijepodne raspolaže Domski odbor SD-a "Cvjetno naselje" koji je obavijestio svoje stanare da će se povrati vršiti prilikom službenog iseljavanja i razduživanja iz doma. Odluka o cijeni smještaja za mjesec travanj još nije donesena, ali također, svima koji plate ili koji su unaprijed već platili puni iznos, ako bude odlučeno da se plaća manje, razlika će biti vraćena prilikom iseljavanja.

"Dakle, nakon predaje razdužnice, iznos koji ste preplatili biti će vam vraćen na blagajni", javili su.

Još jedan problem - online plaćanje


Studenti koji su otišli svojim kućama u problemima su zbog plaćanja na daljinu. Kako neki tvrde, sustav prihvaća samo "kreditne kartice" pa nisu u mogućnosti platiti, a s obzirom da su na snazi nove, restriktivne mjere koje zabranjuju kretanje van mjesta prebivališta bez nužnog i opravdanog razloga (propusnice), ne mogu osobno platiti stanarinu. Osim toga, internet plaćanje i dalje nudi samo opciju plaćanja punog iznosa.

Studenti koji su se obratili nadležnima u domovima dobili su infomaciju da svakako prate službene stranice zagrebačkog SC-a i koriste mobilno bankarstvo za plaćanje soba. Kako je i Domski odbor SD-a Cvjetno naselje objavio, povrat je zagarantiran svima koji preplate svoje smještajne kapacitete.

A.Z.
foto: arhiva; MojFaks

Još vijesti