Mojfaks.hr u Vijesti

Što sve možeš kupiti za iznos školarine na državnom fakultetu?

Neredovito ispunjavanje studentskih obveza ima svoju cijenu. Ta cijena na Sveučilištu u Zagrebu iznosi od 120 do 160 kuna po ECTS-u. Stoga smo istražili što sve možete kupiti za iznos pune školarine koja iznosi od 7200 do 9600 kuna.

5. veljače 2016 11:08
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Odlučili smo uzeti prosjek tih iznosa (8400 kuna) kojeg inače plaćaju propaliteti na biotehničkim, tehničkim i prirodoslovnim fakultetima i pokazati vam na što ste sve mogli spiskati te novce, da ste odlučili umjesto studiranja raditi nešto drugo (da ne napišem korisnije).

420 pakiranja kave


foto: Pixabay.com

Svima nama je u životu potrebna kava. Ujutro, poslijepodne, bilo kada – bitno je da je kava. Očuvanje narodnih običaja višesatnog ispijanja kave ovisi o budžetu. Ipak, svoju školarinu možeš spiskati na 1050 kava s frendovima u birtiji gdje kava košta osam kuna ili, ako si dovoljno radno sposoban, otići do dućana i kupiti 420 pakiranja kave. Čisto da ti ne nedostaje kad ti dođu gosti.

336 porcija ćevapa


foto: commons.wikimedia.org

Iako peglaš iksicu češće nego prosječna šopingholičarka svoj Mastercard, za neke stvari je ipak potrebno osjetiti miris love. Ako ti se ne da cmizdriti satima u menzi da bi dobio polupohani odrezak, budi čovjek i otiđi u najbližu pečenjaru po ćevape. Imaš para, možeš naručiti ravno 336 velikih porcija ovog znamenitog jela i propisno omastiti svoje brkove, ako ih imaš.

20 video-igrica


foto: mcmbuzz.com

Uspio si nekim čudom popušiti godinu na faksu i sada utjehu tražiš u bijegu od stvarnosti i pikanju po igricama? Samo da znaš, za lovu koju ćeš potrošiti na školarine možeš kupiti otprilike 20 video-igara s kojima ćeš moći zaboraviti da si ikad išao na faks. I da imaš život, naravno.

Dvije akademske godine života u domu


foto: arhiva

Indeks ti je prazan, a s njime i želja da i ove godine upadneš u dom. Ipak i oni imaju neke kriterije pa ne žele puštati propalitete poput tebe da za 400 kuna mjesečno žive kao bubrezi u loju. S lovom koju ćeš iskeširati u referadi mogao si to činiti pune dvije akademske godine.

Elitno uređenje sobe


foto: screenshot/YouTube.com

Sudbina nije htjela da iz roditeljskog doma kreneš u bijeli svijet, a nije htjela ni da prođeš drugu godinu faksa. Roditelji te ionako pile da konačno središ sobu. Za 8400 kuna možeš kupiti pristojan namještaj te konačno ofarbati zidove i skinuti postere Spice Girlsica na kojima su zalijepljeni desetak godina stari ostaci kečapa, ljepila za papir i tjelesnih tekućina. A vrijeme je i da Petar Krpan siđe s tih vrata i konačno nestane iz sobe.

Auto-škola i vozački ispit


foto: Facebook@Autoškola Sport

Ako već ne želiš završiti faks, bilo bi dobro da barem nešto naučiš. Vozački ispiti koštaju od šest do deset tisuća kuna (ovisi gdje živiš), a ako ti iznos tvoje školarine nije dovoljan, uvijek možeš za dvjestotinjak dolara naručiti lažnu vozačku dozvolu, za sebe i užu rodbinu.

Dvije godine kupovanja poklona za curu/dečka


foto: Pixabay.com

Voliš ju/ga više od svega i zbog nje/njega ni fakultet ne možeš završiti? Divno je to, jer za iznos svoje školarine možeš vlasniku/ci svoga srca kupiti desetak malih i praktičnih poklona u svakoj prilici (rođendan, imendan, Božić, Uskrs, rođendan njenog psa ili njegove majke). Ako nisi previše rastrošan/na trebat će ti dvije godine da potrošiš svu lovu. Ako ćeš uopće imati curu/dečka toliko dugo.

Obnavljanje garderobe u velikom stilu


foto: Pixabay.com

Ako već ne želiš učiti, izgledaj kao akademski građanin. Košulje se mogu pronaći za 500 kuna, a po istoj cijeni i studentice mogu izgledati kao dame. Zaista bi bilo čudno da na faks dolaziš u hipstersko-klošarskim kombinacijama ili sa zaflekanom majicom s logotipom seoske zadruge iz Donjih Andrijevaca.
Foto: Shopping Izvor: andysellsswfla.com

Brisanje minusa na računu (tvojih roditelja)


foto: Pixabay.com

Roditelji financiraju cijelo tvoje obrazovanje i red je da im uzvratiš uslugu. Umjesto da spiskaš lovu na školarinu, uplati novac na njihov račun u banci i izvuci ih iz „nedozvoljenog minusa“ nastalog, između ostalog, i financiranjem tvog školovanja kojeg nikako da završiš.

Ulaganje u nesigurnu budućnost


foto: Pixabay.com

Iako nam BDP raste zadnja dva kvartala, budućnost ti je neizvjesna. Umjesto da platiš za svoju glupost, uplati za svoju budućnost. Otvori štedni račun u banci kako bi imao dobar početak života nakon faksa.

Milan Dalmacija
Foto: Pixabay

Još vijesti