Mojfaks.hr u Vijesti

Što uzrokuje famoznih +6 kilograma brucoša?

Teško je biti brucoš, a da pri tome ne čujete priče o popularnom dobivanju kilograma na prvoj godini faksa. Ponekad je to manje od šest, ponekad više, ali jedno je sigurno: brucoši se u svakom slučaju udebljaju Što uzrokuje debljanje i kako se može izbjeći?

24. rujna 2009 13:48
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Nove prehrambene navike

Dok ste živjeli sa roditeljima, mnogi detalji oko jela (što, kada i koliko) su vam već bili isplanirani.  Kada dođete na fakultet, imate neograničen izbor jela i ograničeno znanje kuhanja, pa se vaša prehrana svede na fast food, čips, sokove i pizze u 3 ujutro. Nekoliko tjedana ovakve prehrane sigurno će vam donijeti do nekoliko kilograma viška.

 

Učim i jedem...

Mnogi studenti izbjegavaju učenje u NSB-u ili knjižnici faksa upravo iz razloga što tamo ne mogu nesmetano grickati nešto dok uče. Kad se uhvatite da radite upravo ovo, razmislite o tome koliko hrane unosite u sebe bez obzira što možda niste gladni, a te kalorije onda ne potrošite nigdje.

 

Hrana kasno navečer

Usko povezan uz grickanje nečega dok učite, fenomen „gladi kasno navečer“ je nešto što mnogi brucoši razviju. Ako učite ili tulumarite do kasno navečer, vaš želudac će zasigurno koji put zatražiti hranu. Problem je taj što nakon tog hamburgera nećete ostati budni dovoljno dugo da bi ga i potrošili, a on će se nakupiti u vidu masnih naslaga.

 

Emocionalno prežderavanje

Studentski život donosi mnoge izazove i teškoće, uključujući teške ispite, nove veze i nostalgiju za domom. Mnogi se sa stresom nose tako što ga „ubijaju“ hranom, što uključuje prežderavanje kad uopće niste gladni ili ispunjavajne emocionalne praznine hranom. Kad se uhvatite da ovo radite, razmislite o tome jeli vam hrana zaista potrebna kao utjeha.

 

Alkohol

Da mnogi studenti piju, to znamo. Ono što kod opijanja nije dobro je što alkohol pridonosi debljanju na dva načina: alkoholna pića imaju visoku kalorijsku vrijednost, a uz to, alkohol drastično usporava metabolizam, što opet dovodi do nakupljanja masnih naslaga.

Smanjeno kretanje

Naravno, hodanje od predavanja do predavanja može biti vježba. No, to nije dovoljno da se spriječi debljanje. Studenti se uglavnom nađu u situaciji da imaju manje vremena za sebe nego što su imali u srednjoj školi, pa zapostave odlaske na treninge, teretane i aerobic i zamjene ih nekim drugim, u tom trenutku važnijim, aktivnostima.

 

U tim ste godinama...

Dok navedene faktore debljanja možete kontrolirati, ovo je jedini koji ne možete. Tijekom osnovne i srednje škole tinejdžeri se naglo razvijaju i samim time su i aktivniji i troše više kalorija. Kada upišete prvu godinu faksa, vaš fizički razvoj je više-manje završio, a prehrambene navike se promijene na lošije. Upravo zato je prva godina faksa razdoblje kad se većina ljudi počne debljati.

Još vijesti