Mojfaks.hr u Vijesti

Stop prepisivanju: Od iduće akademske godine svi domaći fakulteti imat će 'lovca na plagijate'

Plagiranje i plagijati došli su u žižu javnosti nakon što je prije par godina, tadašnji ministar znanosti i obrazovanja, Pavo Barišić, optužen za plagiranje doktorske disertacije. Tada smo se raspitali kakvo je stanje na fakultetima što se plagiranja tiče te provjeravaju li ste studentski radovi kada je riječ o autentičnosti teksta. Samo su neka visoka učilišta imala 'lovca na plagijate', odnosno, softver koji prepoznaje plagijat. No, od sljedeće akademske godine bi se stvari trebale promijeniti.

18. veljače 2019 11:10
Stop prepisivanju: Od iduće akademske godine svi domaći fakulteti imat će 'lovca na plagijate'

Stop prepisivanju: Od iduće akademske godine svi domaći fakulteti imat će 'lovca na plagijate' Foto: MojFaks

Velika novost priprema se za visoka učilišta od iduće akademske godine. Na raspolaganju će napokon imati softver koji bi trebao spriječiti plagiranje odnosno koji će omogućiti provjeru autentičnosti svih znanstvenih, diplomskih i drugih završnih radova. Softver će financirati Ministarstvo znanosti na prijedlog Sveučilišnog računskog centra, piše portal vijesti.hrt.hr.

Izvor: Pixabay

Mnogi u akademskoj zajednici, od profesora, znanstvenika do studenta, slažu se - plagiranju treba stati na kraj. Dio visokih učilišta već je odavno reagirao i krenuo u nabavu softvera za provjeru autentičnosti. Među njima su riječko i osječko Sveučilište.

...\'Lovac na plagijate\' postoji na dva hrvatska sveučilišta, ali ono najveće nije jedno od njih...


...Ne kažnjava se, a trebalo bi: Kako izbjeći plagiranje i napisati rad kojim ćete se ponositi...



"Ono što se sada mijenja je da se nabavlja nacionalna licenca i nabavit će se dva softvera tako da će učilište samo odrediti koja od ta dva želi i što se tiče alata više nema prepreke da svako visoko učilište u svoje procedure ugradi provjeru autentičnosti.", kaže za HRT dr. sc. Zoran Bekić, ravnatelj Sveučilišnog računskog centra SRCE.

Izvor: plagiarism.com

Naravno, poznata autonomija visokih učilišta daje im slobodu izbora - mogu se koristiti tim alatima, ali i ne moraju. Oni koji se odluče, vrlo brzo mogu otkriti je li riječ o plagiranju i u kojoj mjeri. Tako je odzvonilo pustim raspravama je li netko plagirao ili nije, sve se vrlo brzo može doznati, a mentorima, raznim povjerenstvima i samim autorima radova - kako se kaže skratit će muke.

autor: MojFaks
izvor: HRT
foto: Shutterstock

Još vijesti