Mojfaks.hr u Vijesti

Student inženjerstva objasnio: studentice nisu ravnopravne s dečkima

Sposobne? Svakako! Imaju li jednaku šansu? Nikako!

9. listopada 2015 14:08
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Kad je Jared Mauldin vidio koji tretman prolaze njegove kolegice, shvatio je da žene i muškarci u STEM znanostima nisu ravnopravni.

Apsolvent mehaničkog inženjerstva na Sveučilištu Eastern Washington poslao je pismo uredniku studentskih novina The Easterner, a posvetio ga je "kolegicama sa studija". Mauldinov uvod u kojem piše da žene i muškarci jednostavno nisu ravnopravni isprva može zvučati neprimjereno, ali kasnije u pismu autor objašnjava što točno misli.

"Ja nisam, na primjer, odrastao u svijetu koji me ne potiče da se usredotočim na čvrstu znanost", napisao je. "Niti sam živio u društvu koje mi je govorilo da se ne smijem zaprljati, koje mi je spočitnu da \'šefujem\' ili pokazujem neke liderske karakteristike."


foto: Facebook

Mauldin, koji također podučava tehničke predmete u osnovnoj školi, za Huffington Post je izjavio da često vidi da se djevojke i žene u STEM znanostima suočavaju s poteškoćama i preprekama. Opisao je jednu situaciju kad je njegova kolegica na kolegiju računanja preptrpjela drugačiji tretman samo zato jer je žena. Mauldin tvrdi da su muški kolege uvijek jako kritični prema njoj i njenom radu i često ju jednostavno preskaču u razgovoru, a o pohvalama i prepoznavanju njenog truda da ni ne govorimo.

Istraživanje koje je objavljeno u časopisu Harvard Business Review u ožujku ove godine također je došlo do jednakog zaključka: u STEM znanostima prisutan je seksizam. Prema toj studiji, dvije trećine od 557 znanstvenica izjavilo je da se "moraju uvijek iznova dokazivati".

Otkako ga je objavio, Mauldinovo pismo mnogo je puta podijeljeno na Twitteru, a i na Facebooku je izazvalo mnogo komentara i zaradilo puno "lajkova". Za HuffPost je izjavio kako smatra da je pismo izazvalo toliko buke samo zato što je on muškarac, što ne smatra pozitivnom stvari. No, unatoč tome sretan je što je doprinijeo raspravi o seksizmu u znanostima.

"Nisam rekao ništa novo, sve je to već tisuću puta rečeno. Razlika je samo u tome što sam ja muškarac", rekao je. "Možda će moje progovaranje i prekidanje ove tišine ohrabriti i druge muškarce da uvide taj problem i počnu slušati što im žene imaju za reći, a o čemu govore već dulje vrijeme."

L.B./izvor: Huffington Post
foto: Freeimages, Facebook

Još vijesti