Mojfaks.hr u Vijesti

Student izumio uređaj za nevidljivost i 'potukao' sve dosadašnje izume!

Student Joseph Choi sa Sveučilišta Rochester u SAD-u izumio je napravu koja predmete, odnosno bilo kakve objekte, uključujući i ljude, čini nevidljivima.

21. studenog 2014 16:12
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Znanstvenici već dugo vremena pokušavaju nevidljivost, svojevrsni znanstveno-fantastični pothvat, pretvoriti u stvarnost, a neki pokušaji došli su prilično blizu piše Index.hr.
 
No, najnoviji izum koji objekte čini nevidljivima razvijen na Sveučilištu Rochester otišao je korak dalje - ne samo da je prešao ograničenja koje su dosadašnji slični izumi imali, već je razvijen uz pomoć jeftinih i dostupnih materijala.
 
Choijev izum temelji se na uporabi četiriju standardnih leća koje objekt čine skrivenim i kada se promatrač pomiče i nekoliko stupnjeva dalje od optimalne promatračke pozicije.
 
\'Dosad je razvijeno mnogo visokotehnoloških naprava i načina koji čine objekte nevidljivima, a koji se temelje na istoj ideji - kako preusmjeriti svjetlost da prođe oko ili preko objekta i tako stvoriti dojam da objekt nije tu. Ali dosada su korišteni skupi i rijetki materijali\', rekao je John Howell, profesor fizike na Sveučilištu Rochester

\'Ovo je prvi poznati uređaj koji omogućuje trodimenzionalnu kontinuiranu višesmjernu nevidljivost objekta koji radi na temelju prijenosa zraka svjetla u vidljiv spektar\', objašnjava Choi, student koji je trenutno na doktorskom studiju.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Foto: Screenshot YouTube
Izvor: Index.hr
I.N.

Još vijesti