Mojfaks.hr u Vijesti

Student prava protiv festivala: 'Zašto trošimo ogroman novac na alkohol i zabavu?'

Krajem prošle godine Sveučilište u Rijeci raspisalo je natječaj za izbor novog rektora. Prijave na natječaj trajale su do 9. siječnja, a do 19. veljače kad će napokon biti odabran novi rektor ili nova rektorica, studenti su imali priliku kandidatima za ovu funkciju postaviti razna pitanja.

2. veljače 2017 11:58
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Pitanja koja su kandidatima za rektora bila postavljena iz redova studenata obuhvatila su ona o unapređenju nastavnog procesa, podizanja školarina, ali i rad Studentskog zbora. Naime, student Pravnog fakulteta otvorio je pitanje studentske manifestacije Student Day Festival na koju svake godine troši petina proračuna Studentskog zbora, odnosno 290 tisuća kuna, objavljuje Novi list.

Student je upozorio da se enorman novac troši na konzumaciju alkohola i zabavu, umjesto za intelektualne svrhe, ali i da je Sveučilište nedavno potpisalo ugovor s tvrtkom RiKUP d.o.o. o organizaciji tog projekta.

Prvo izglasan sporazum o suradnji, a tek onda osnovana tvrtka


Riječ je o sporazumu o čijem je prihvaćanju najprije glasala Skupština Studentskog zbora, a tek je potom tvrtka osnovana. Pitanje koje je student uputio kandidatima bilo je hoće li taj sporazum razvrgnuti, odnosno hoće li napraviti reviziju sporazuma.

Odgovor mu je prva uputila prorektorica za studije i studente prof. dr. Prijić Samaržija, naglašavajući kako se tim sporazumom nikakva sredstva ne transferiraju RiKUP-u, već se direktno plaća izvođačima.

"Tvrtka RiKUP proizašla je iz istovremene udruge koja okuplja naše bivše studente, mlade ljude koje cijenimo i koji su od Student Day Festivala napravili brand", kazala je prof. dr. Prijić Samaržija.

Ostali su se kandidati usuglasili da bilo koji ugovor koji nije u skladu sa zakonom mora biti revidiran, a jedno od pitanja koje je upućeno kandidatima bilo je i bi li riječko Sveučilište na svjetskim listama bolje kotiralo kada bi imalo manje studenata koji studiraju 10 i više godina.

L.B./izvor: Novi list
foto: Facebook@Student Day Festival

Još vijesti